Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, s-a aflat într-o vizită în China, notează Noi.md. În cadrul vizitei sale, acesta a oferit un interviu pentru Beijing Daily în care a dezvăluit scopul vizitei sale. Lucinschi a declarat că, de-a lungul timpului, China și Moldova au stabilit o relație bună, servind drept model exemplar pentru relația dintre o țară mică și o țară mare. Atunci cînd o țară mare tratează o țară mică în mod egal, iar țara mică respectă țara mare, relația lor devine foarte solidă și poate merge foarte departe, spune fostul șef de stat, iar pe viitor există încă mult loc pentru dezvoltarea relației dintre cele două țări.

 „În cazul chinezilor, știi ce vrei și cum să obții. Chinezii știu, de asemenea, că țara îi va ajuta în dezvoltarea și creșterea lor personală.”

 Lucinschi a declarat că sprijină și susține mai multe inițiative propuse de China și speră că practica chineză de planificare pe termen lung poate fi promovată în mai multe țări, permițînd mai multor oameni să se concentreze asupra intereselor pe termen lung și să își stabilească și să își dezvolte în continuare relațiile. Moldova este una dintre țările producătoare de vinuri renumite din lume, iar unul dintre scopurile principale ale lui Lucinschi în această călătorie este de a participa la promovarea vinului moldovenesc în China. El a declarat reporterilor de la Beijing Daily că Moldova are un sol negru fertil și abundent, care este foarte favorabil pentru creșterea culturilor. Lucinschi a spus că acesta este darul naturii pentru Moldova. El a mai declarat că întreprinderile chineze pot investi în agricultura moldovenească și, de asemenea, în industria fotovoltaică. Pentru a stabili o cooperare prietenoasă mai durabilă, cele două țări pot dezvolta în continuare noi relații prietenoase între orașe pentru a stimula mai mult potențial de cooperare. Lucinschi a mai dezvăluit că, de fiecare dată cînd vine în China, încearcă medicina tradițională chineză și speră să o recomande și în Moldova.

 „Medicina tradițională chineză și vinul moldovenesc sînt o combinație excelentă pentru întărirea organismului”.

 De menționat că Petru Lucinschi a fost președinte al Republicii Moldova în perioada anilor 1997-2001.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE