Respectarea de către Chișinău a principiilor de egalitate în negocierile cu Transnistria va ajuta la reglementarea situației în regiune, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe difuzat marți, 12 ianuarie, după o întâlnire la Moscova între ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin și "ministrul de externe" de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak.
"Părțile au examinat problemele situației actuale din regiune și perspectivele de reluare a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană", subliniază diplomația rusă în comunicatul citat de ITAR-TASS.
În legătură cu formarea noilor structuri ale puterii de la Chișinău, "partea transnistreană s-a pronunțat pentru menținerea principiului egalității în dialogul pentru reglementarea situației și pentru respectarea înțelegerilor anterior obținute și cuprinse în Declarația comună de la Moscova din 18 martie 2009", se menționează în comunicat.
"O abordare responsabilă din partea Chișinăului fata de aceste probleme va demonstra interesul conducerii moldovene în continuarea căutării constructive a unei variante durabile pentru reglementarea politică a situației pe Nistru", consideră Ministerul rus de Externe.
De amintit că la întâlnirea din martie anul trecut din capitala rusă, președinții Rusiei și Republicii Moldova (Dmitri Medvedev și Vladimir Voronin), precum și liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov au semnat o declarație comună în care se sublinia ca părțile s-au înțeles asupra condițiilor de reluare a negocierilor în format de '5+2' (Chișinău, Tiraspol plus mediatorii - Rusia, Ucraina, OSCE -, plus UE și SUA, ca mediatori), convenind totodată că forțele de menținere a păcii din zona de conflict să fie transformate "într-o nouă operațiune sub egida OSCE" (Organizația de Securitate și Cooperare în Europa), după cum declara la acea dată ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Presa rusă nota la acea dată ca documentul semnat "este puțin probabil să ajute la soluționarea problemei transnistrene".