learn.south-thames.ac.ukOmul de afaceri italian, Carlo Pennese, nu-şi poate crea o firmă în Republica Moldova din cauza birocraţiei şi a corupţiei funcţionarilor care îi cer mită la fiecare pas.
Pennese a povestit luni, 8 februarie, într-o conferinţă de presă despre aventurile sale în Republica Moldova, începând de la cei 50 de euro pe care a trebuit să-i dea mită poliţiei rutiere şi a celor câteva zeci de mii de euro pe care i-a dat pentru un apartament, pe care nu l-a primit şi terminând cu solicitări de mită la fiecare instituţie la care se duce pentru a-şi porni o afacere.
Carlo Pennese a venit la Chişinău cu aproximativ un an în urmă intenţionând să deschidă aici o cafenea pentru copii, dar şi o întreprindere de producţie a îngheţatei din fructe. Chiar din primele zile şi-a procurat un apartament în construcţie în centru capitalei, care, deşi urma să-i fie dat în folosinţă cu mai bine de jumătate de an în urmă, va avea noroc dacă îl va primi peste un an.
Businessmanul a făcut cunoştinţă şi cu poliţia rutieră din Moldova, cea care în loc să-i ceară permisul de conducere i-a cerut 50 de euro. Este adevărat că omul de afaceri a ajuns până la şeful poliţiei rutiere, care potrivit lui, i-a restituit banii. Nu se cunoaşte dacă din buzunarul său, sau al poliţistului care a luat mita şi care, probabil, îşi continuă activitatea şi în prezent.
Ulterior, omul de afaceri a început activitatea în vederea deschiderii firmei sale, dar deocamdată fără nici un rezultat, din cauza corupţiei funcţionarilor. Doar pentru primirea unui act i s-a solicitat 3.200 de euro din partea unui funcţionar. De asemenea, la Biroul migraţiune acesta a întâmpinat anumite dificultăţi. Până acum el a cheltuit în Moldova circa 250.000 euro.
Omul de afaceri Fiodor Ghelici, care l-a prezentat pe italian a declarat că au fost nevoiţi să se adreseze personal primarului Dorin Chirtoacă şi unui viceministru de interne pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE