Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, un fel de „zeu” al dreptății din nordul Moldovei va compărea în fața instanței.

Pus sub învinuire pe două capete de acuzare de fals în declarația de avere și interese personale, Gheorghieș este învinuit că, în perioada anului 2019, deținând funcția de președinte al Curții de Apel Bălți, iar în anul 2020 de judecător al aceleiași instanțe, urmărind scopul de a tăinui bunurile imobile a cărui beneficiar este, deținute prin intermediul unor persoane terțe, a efectuat în același timp investiții în aceste bunuri imobile. Gheorghieș, contrar prevederilor legale nu a inclus în mod intenționat datele referitoare la aceste bunuri imobile în declarația de avere și interese personale, depusă anual în sistemul informațional automatizat „e-Integritate” al Autorității Naționale de Integritate”, se arată în comunicatul emis de Procuratură.

Alexandru Gheoghieș mai este vizat în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, care se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, fiind la etapa urmăririi penale. Pentru a asigura o eventuală executare a pedepsei amenzii și în scopul unei eventuale confiscări speciale, la 4 iulie, procurorii anticorupție, în comun cu reprezentanții Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, cu autorizația judecătorilor de instrucție, au pus sub sechestru câteva bunuri imobile deținute de Gheorghieș.

Un teren pentru construcții, casa de locuit individuală, depozit și construcție accesorie, amplasate în mun. Bălți, în valoare totală de 1 744 828,57 de lei;

Două automobile, dintre care unul în valoare de 445 325,69 de lei, conform prețului mediu de piață și altul în valoare de 380 056,57 de lei.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător.

În urma perchezițiilor, de la magistrat au fost ridicate mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice, precum și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate, fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înregistrări video din cadrul mai multor instituții, documente în original, contracte, recipise, care au importanță pentru cauza penală, afirmă procurorii.

 Alexandru Gheorghieș, timp de opt ani, până în 2020, a fost președinte al CA Bălți. El activează în sistemul judecătoresc din 2002. În perioada 2006 – 2012 a fost președinte al Judecătoriei Glodeni, iar în 2012, la scurt timp după ce a fost promovat la CA Bălți, a fost ales președinte al instanței. În noiembrie 2017, a fost ales membru al CSM, însă la mai puțin de un an de la numire, în octombrie 2018, a renunțat la mandat. În aprilie 2020, el a depus cerere de demisie din sistemul judecătoresc, dar la scurt timp a revenit asupra deciziei.

În 2020, Gheorghieș s-a înscris în concursul pentru suplinirea funcției de magistrat la Curtea Supremă de Justiție, însă CSM a emis o hotărâre prin care candidatura lui nu a fost înaintata spre promovare. Ulterior, Gheorghieș a atacat decizia CSM la Curtea de Apel, iar instanța de apel a obligat Consiliul să-l promoveze pe judecătorul Alexandru Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți la CSJ. În cele din urmă, în august curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a casat integral decizia Curții de Apel Chișinău care a obligat Consiliul să-l promoveze pe Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți la CSJ.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE