Astăzi se împlineşte un an de la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Rezultatele scrutinului au fost surprinzătoare: după mai bine de opt ani de guvernare, comuniştii au fost debarcaţi de la putere.

În urma numărării voturilor, PCRM obţinuse 44,69% (sau 48 de mandate); PLDM - 16,57% (18 mandate); PL - 14,68% (15 mandate); PDM - 12,54% (13 mandate) şi AMN - 7,35% (şapte mandate).
Chiar dacă alegerile au avut loc, în premieră, într-o zi de miercuri, moldovenii s-au mobilizat, iar prezenţa la vot a fost de 58,77%, mai mare decât la alegerile din 5 aprilie.
Peste zece zile, pe 8 august, PLDM, PL, PDM şi AMN, care aveau împreună 53 de mandate din totalul de 101, au anunţat constituirea Coaliţiei „Alianţa pentru Integrare Europeană”.
Astfel, liderii Alianţei au fost întrebaţi cum li s-a părut acest an, ce au reuşit şi ce n-au reuşit să realizeze din promisiunile electorale.  
“Cred că am reuşit foarte multe lucruri în acest an. Am demonstrat că RM are capacitatea să fie guvernată eficient, am obţinut pentru ţara noastră, pentru cetăţeni o opţiune clară europeană, având sprijinul necesar din partea partenerilor noştri externi”, a răspuns liderul PLDM, Vlad Filat.
Serafim Urechean, preşedinte AMN, a spus că “29 iulie 2009 este una din cele mai importante zile din istoria modernă a RM. După opt ani de manipulare comunistă, la 29 iulie forţele de orientare democratică au revenit la guvernare. Numai datorită consolidării acestor forţe avem rezultate performante şi o deschidere fără precedent a Europei şi SUA către Moldova, care a devenit un subiect important pe agenda acestora”.
Ion Hadârcă, preşedinte al Fracţiunii PL din Parlament: “29 iulie a însemnat începutul prăbuşirii regimului autoritar comunist. O altă realizare foarte importantă este restabilirea încrederii organismelor europene în cursul neabătut spre integrarea europeană şi spre reformele democratice. Această restabilire de încredere s-a văzut prin acel ajutor de peste două miliarde euro oferite RM şi, în special, graţie partenerului nostru strategic cel mai apropiat, România, care de asemenea a ajutat foarte mult şi care ne reprezintă într-o măsură foarte mare interesele în acest proces de integrare europeană”.
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat: “Noul an pentru Moldova, care a început la 29 iulie 2009, a marcat calea implementării unor alte reguli, civilizate, în competiţia politică moldovenească. A fost eliminată presiunea monopolului unui singur partid asupra gestionării destinelor ţării. Or tendinţele tot mai evidente de formare a unui partid-stat ajungeau să pună în pericol avansarea ţării pe calea progresului.
Pentru ca Moldova să devină o ţară democratică şi prosperă, în care să se regăsească fiecare cetăţean, trebuie să opunem haosului - ordinea, amatorismului - competenţa, sabotajului - consecvenţa, iar populismului – realismul”.
Cu toate acestea, Republica Moldova a rămas fără preşedinte, după ce PCRM au refuzat să voteze pentru candidatura AIE - liderul PDM, Marian Lupu şi astfel interimatul funcţie de şef al statului a fost asigurat de preşedintele parlamentului, liderul PL, Mihai Ghimpu.
Pentru a depăşi criza politică din Moldova, Alianţa pentru Integrare Europeană a decis organizarea, la 5 septembrie 2010, a unui referendum republican constituţional pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui ţării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE