Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, va fi candidatul opoziției la funcția de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de liderul socialiștilor, Igor Dodon.

„Societatea are nevoie de schimbare, oamenii mai au o singur speranță, că opoziția se va înțelege și noi nu avem dreptul moral să îi înșelăm. PSRM nu va înainta un candidat partiinic la prezidențiale”,, a precizat Dodon. el a mai spus că „ vom susține un candidat apartinic, un candidat unic de compromis național în jurul căruia să fie posibilă consolidarea mai multor forțe de opoziție. (…) Propunerea de a susține un candidat comun, de interes național, a fost discutată astăzi la ședința executivului politic al Partidului Socialiștilor și unanim a fost susținută de toți colegii. (…) Venim cu un candidat unic, de interes național. (…) Acest candidat este domnul Alexandr Stoianoglo, pe care și Partidul Socialiștilor, și eu personal, îl vom susține cu toată încrederea în aceste alegeri prezidențiale pe care ne punem ca scop să le câștigăm”, a anunțat Dodon.

Prezent la conferință, fostul procuror general a venit cu mai multe critici la adresa guvernării și a sistemului de justiție.

„Eu nu sunt politician și în spatele meu nu stă vreun proiect politic. Dar, totodată, eu sunt capabil să comunic cu mulți lideri ai partidelor țării noastre, care deja de mai mulți ani nu comunica”, a spus Stoianoglo. Potrivit lui, un președinte trebuie să unească, nu să dezbine.

„ Acum nu e loc pentru orgolii și ambiții, există doar responsabilitate. Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori: injustiția în Moldova crește, abuzul demonstrativ, batjocora față de oameni. Legile sunt călcate în picioare. Susțin integrarea UE, dar nu pot să urmăresc cum integrarea în UE este folosită ca o bâtă”, a spus Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo a activat în calitate de procuror al UTA Găgăuzia în perioada anilor 1995-2001. Între anii 2001-2007 a deținut funcția de procuror general adjunct în Procuratura Generală, iar din 2007 și până în 2009 a activat în calitate de avocat. În perioada 2009-2010 și în perioada 2011-2014 a fost deputat în Parlament, din partea Partidului Democrat. Funcția de procuror general a preluat-o în noiembrie 2019 în urma unui concurs public. După circa doi ani, în octombrie 2021 a fost reținut și plasat în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar. A fost învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Acesta mai era vizat într-un dosar cu privire la îmbogățirea ilicită. Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare. În mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus șefei statului eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. CSP a luat cunoștință cu raportul comisiei care i-a apreciat activitatea ca fiind nesatisfăcătoare. În septembrie 2023, președinta a semnat decretul de eliberare de funcție. La începutul anului, fostul procuror general  a fost achitat de către prima instanță în dosarul în care a fost învinuit de exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE