Consiliul Superior al Procurilor a aprobat, în ședința de astăzi, componența Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Din aceasta va face parte și Larisa Miculeț, numită recent în funcția de consilieră a președintei Maia Sandu pentru relațiile cu cetățenii. Alți trei membri au fost propuși de CSP, iar unul de Ministerul Justiției.
„În termenul limită de 5 mai au fost înregistrați doi candidați, procurorii în PA Octavian Iachimovschi și Marcel Dumbravan. Concursul implică două etape - preselecția candidaților, care se realizează de o comisie specială, instituită de CSP și selecția propriu-zisă a candidaților din lista candidaților eligibili. Prima etapă va fi efectuată de o comisie specială, compusă din 5 membri, din care urmează să facă parte un membru desemnat de președinta RM, unul desemat de Ministerul Justiției și 3 membri desemnați de CSP. Comisia specială are ca sarcină de a verifica în prima etapă dacă cei doi candidați întrunesc toate criteriile de eligibilitate și în a doua etapă, Comisia a realiza un interviu cu candidații eligibili. După anunțarea concursului, CSP a înaintat demersurile către președintele RM și MJ, pentru desemnarea membrilor în comisia specială, notează unimedia.info
Au fost propuși următorii candidați: Din partea Președinției, Larisa Miculeț, consilier al președintelui RM pentru relațiile cu cetățenii. Din partea MJ, în calitate de membru în Comisie a fost desemnat Roman Scripnic, care are experiență profesională relevantă de peste 16 ani în domeniul juridic, inclusiv 13 ani în avocatură, activând în prezent în calitate de consilier al ministrei Justiției, cu atribuții directe în domeniul analizei legislative și reformei în domeniul justiției.
Din partea CSP trei membri, Andreea Ana-Maria Chiș, judecător pensionar cu experiență de 28 de ani în instanțele judecătorești din România, a deținut și funcția de membră în CSM din România, fiind anterior și membră a Comitetului Executiv în Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare. Procurorul Viorel Ciobanu, deține funcția de procuror de 30 de ani, ocupând diverse poziții, atât de execuție, cât și de conducere, în sistemul Procuraturii. Actualmente deține funcția de procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale și Vitalie Rusu, doctor în drept, decanul Facultății de Drept și Științe Sociale la Universitaea Alecu Russo din Bălți, Facultatea de Drept și Științe Sociale, catedra Drept. Este profesor universitar cu o experiență profesională în domeniul dreptului de 26 de ani. În perioada 2010-2020 a activat și în funcția de avocat”, a menționat membrul CSP Mariana Cherpec.
La 5 mai, s-a încheiat etapa de depunere a dosarelor pentru concursul privind funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Au fost înregistrate două dosare: ale candidaților Octavian Iachimovschi și Marcel Dumbravan.
La data de 20 martie curent, în ședința Consiliului Superior al Procurorilor s-a anunțat concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.
La 19 februarie, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.