”Mii de nopţi nedormite. Am ajuns să mă uit la somn ca la un străin. În urma zborului, dar şi a unei munci de ocnaş, m-am ales cu acest volum pe care îl consider cartea vieţii mele. Cine ştie, poate că din întreaga mea trudă se va alege un poem sau un cântec. Dar nu a rămas oare în literatura română Mateevici cu un singur poem? Dacă voi avea acest noroc, îi rog pe cei care vor să dea de urmele acestui poem, să-l caute în cartea de faţă. Rog, de asemenea, ca orice viitoare selecţie a versurilor mele, în caz că voi avea şi acest mai mare noroc, să se realizeze în baza acestei ediţii”, scrie poetul Grigore Vieru în prefaţa cărţii.

Volumul ”Taina care mă apără” a apărut în colecţia ”Ediţii critice” a Editurii ”Princeps Edit” şi a fost lansat la Iaşi pe 8 decembrie 2008. Cu acea ocazie, academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, menţiona: „Volumul pe care îl lansăm la Iaşi nu este unul simplu. Nu este nici o simplă antologie, nici un volum de sinteză, ci este o adevărată ediţie critică, academică, care-l vizează pe Grigore Vieru. Volumul conţine, în total, peste 300 de cronici despre Grigore Vieru, note, fotografii, într-un cuvânt, este o imagine completă a poetului Grigore Vieru“.

Daniel Corbu, editorul volumului ”Taina care mă apără”, afirma, referindu-se la locul pe care Grigore Vieru îl ocupă în literatura română, că poetul se numără „printre cei mai mari zece poeţi români ai tuturor timpurilor. Volumul «Taina care mă apără» este una dintre marile cărţi ale poeziei române, scrisă de unul dintre cei mai mari poeţi ai românilor”

La Chişinău lansarea acestui ultim volum al lui Vieru este programată pentru 14 februarie, ziua de naştere a poetului.

Cartea „Taina care mă apără” de Grigore Vieru a fost desemnată în 2008 „Cartea Anului” la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău şi a fost premiată la Salonul Internaţional de Carte românească de la Iaşi. Volumul se găseşte în reţeaua de librării PRO NOI, împreună cu celelalte cărţi ale poetului: ”Steaua de vineri”, ”Ghicitoare fără sfârşit”, ”Soare, soare, domn frumos”, ”La şcoala iepuraşilor”, ”Întregul cer”, apărute la Editura ”Prut Internaţional”, dar şi ”Acum şi în veac”, ”Albinuţa”, apărute la Editura ”Litera”.

Volumul are 750 de pagini şi conţine un itinerar biografic şi bibliografie de poetul Daniel Corbu, o prefaţă de Mihai Cimpoi şi o postfaţă de Theodor Codreanu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE