„Nici o campanie de PR nu ar fi reuşit să aducă atâta atenţie pentru Nabucco precum a făcut-o disputa dintre Rusia şi Ucraina“, a declarat Bernadett Budai, purtător de cuvânt al guvernului ungar, citat de Reuters.
„Aceasta este cea mai bună oportunitate de mulţi ani încoace pentru a face progrese“, a adăugat Budai.
Conducta Nabucco ar urma să aibă o lungime de 3.300 de kilometri şi să lege regiunea caspică de un punct de distribuţie din Austria, trecând prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Proiectul, în care ar urma să fie investite 10 miliarde de euro, ar asigura independenţa Europei de gazul rusesc - asigurând 5% din necesităţile europene de gaz. Consorţiul care ar urma să construiască gazoductul este format din firmele OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz, Botas (Turcia) şi RWE (Germania). În timpul vizitei oficiale a ministrului român de Externe, Cristian Diaconescu, la Chişinău şi Kiev, atât autorităţile moldoveneşti, cât şi cele ucrainene s-au declarat interesate de o participare la Nabucco, precum şi la proiectele de interconectare energetică europene. Republica Moldova a fost una dintre cele mai afectate ţări de criza gazelor, alături de Ucraina.
Proiectul Nabucco întâmpină însă multe greutăţi, printre care şi găsirea unor rezerve suficiente de gaz pentru a alimenta gazoductul. Turcia cere să primească 15% din cele 30 de miliarde de metri cubi de gaz ce vor tranzita ţara, deşi UE prevedea ca Ankara să nu beneficieze de gazul trasnportat, ci doar de taxele de tranzit. În plus, Ankara condiţionează participarea la Nabucco de deschiderea capitolelor de negociere pe energie pentru aderarea la UE, blocate de Cipru. În privinţa furnizorilor de gaz, nu se ştie dacă resursele din Azerbaidjan vor fi suficiente pentru a acoperi nevoile Nabucco, iar oferta iraniană de furnizare de gaz e considerată inacceptabilă din punct de vedere politic.
Securitatea energetică a Europei se află şi pe agenda întâlnirii miniştrilor europeni de externe, CAGRE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.