Consiliul UE a adoptat luni, 27 septembrie, o decizie prin care restricţiile de călătorie în UE aplicate contra liderilor regiunii Transnistria din Republica Moldova sunt extinse până la 30 septembrie 2011.
În acelaşi timp, a fost prelungită cu 6 luni, până la 31 martie 2011, suspendarea măsurilor respective pentru a încuraja progresele în soluţionarea politică a conflictului transnistrean, tratând chestiunile rămase nerezolvate în ceea ce priveşte şcolile cu predare în grafie latină şi restabilirea liberei circulaţii a persoanelor.
Uniunea Europeană este angajată să-şi continue eforturile pentru a contribui la o soluţie viabilă a conflictului transnistrean, pe baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, UE îşi reafirmă apelul la reluarea convorbirilor oficiale în formatul 5+2 cât mai curând posibil”, se menţionează într-un comunicatul de presă al Consiliului UE.
UE a impus restricţii de circulaţie unor lideri de la Tiraspol, la sfârşitul lunii februarie 2003, după care actualizează interdicţia an de an, motivând faptul prin "nedorinţa regimului de a sprijini eforturile de reglementare transnistreană ale comunităţii internaţionale". În replică, Transnistria a interzis conducătorilor Republicii Moldova să intre şi să tranziteze teritoriul regiunii.
În cadrul unei întrevederi între fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin şi liderul separatist, Igor Smirnov, în aprilie 2008, cei doi au promis să rezolve această problemă. Voronin a spus că va solicita UE să elimine restricţiile, iar Smirnov urma să nu mai impună interdicţii oficialilor moldoveni, lucru care nu s-a întâmplat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE