Președintele ucrainean, care a anunțat că va candida pentru un nou mandat, a spus că "a fost luată decizia de dislocare a unor subdivizii militare în acele locuri în care s-au mai aflat". Decizia, a precizat președintele, a fost luată în Consiliul național pentru Securitate și Apărare, informează NewsIn.

"Aceasta nu este o prezență (militară - n.r.) nouă, ci este reânnoirea a ceea ce am avut acolo acum cinci sau șase ani", a atras atenția președintele Iușcenko.

Șeful statului ucrainean, aflat într-o puternică scădere de popularitate, a mai declarat că dezvoltarea regiunii Deltei Dunării reprezintă un interes național al Ucrainei, potrivit agenției UNIAN. Reluarea activității economice în această regiune constituie una din bazele politicii naționale ucrainene, a subliniat el. "Astfel dorim să arătăm celor care trăiesc în regiunea Dunării că politica de stat a Ucrainei prevede dezvoltarea economică și socială în această regiune ", a declarat Viktor Iușcenko.

Președintele ucrainean a reamintit că în timpul ultimei vizite în România a propus președintelui Traian Băsescu înființarea unei comisii mixte în vederea utilizării a regiunii comune a Deltei Dunării.

Iușcenko susține, pe de altă parte, că în ultimele trei luni au fost ridicate toate avertizările ecologice internaționale privind utilizarea Deltei Dunării, în condițiile în care România și mai multe organizații internaționale critică Ucraina pentru construirea canalului Bistroe. Iușcenko a reafirmat miercuri că "Ucraina nu a desfășurat niciun fel de lucrări în rezervația naturală a Dunării", subliniind că toate lucrările au avut loc în acvatoriul Mării Negre care nu se raportează la zonele de rezervație.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE