Învelişul din beton care acoperă 200 de tone de magmă radioactivă depozitată la Cernobîl este într-o stare critică, a constatat miercuri, 14 aprilie la Kiev fostul şef al comisiei parlamentare ucrainene privind explozia nucleară din 1986 din Cernobîl, Vladimir Ivorivski.
Cea mai mare catastrofă nucleară din istoria planetei s-ar putea repeta, a avertizat deputatul ucrainean în Parlamentul de la Kiev, citat de Novîi Reghion.
"Starea sarcofagului de la Cernobîl este critică. Doamne fereşte de un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter, capacul metalic de deasupra celui de-al patrulea reactor va cădea, deoarece nu este bine fixat. Vom avea atunci o explozie de o forţă uriaşă, mai devastatoare decât precedenta catastrofă de la Cernobîl", a avertizat Ivorivski, potrivit căruia "există un pericol enorm la adresa Ucrainei, dar şi a Rusiei şi a celorlalte ţări vecine".
Specialiştii spun că sarcofagul protector al fostei centrale este proiectat să reziste la un cutremur de 6 grade pe scara Richter.
Ivorivski a asigurat membrii Radei Supreme că în calitate de fost şef al comisiei de anchetă pentru Cernobîl are cunoştinţe foarte exacte despre depozitul de combustibil nuclear.
Centrala de la Cernobîl, care mai avea un reactor aflat încă în funcţiune, a fost închisă în decembrie 2000. Autorităţile au consolidat în 2005 sarcofagul de beton care acoperă circa 200 de tone de magmă radioactivă formată din combustibil nuclear. Un nou sarcofag, din oţel, ar trebui să fie construit până în 2014. Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 95% din combustibilul nuclear aflat în centrală la momentul exploziei din 1986 se află şi acum în adăpostul din beton.
SUA au oferit Ucrainei 250 milioane de dolari pentru asigurarea securităţii la centrala atomo-nucleară de la Cernobîl, conform unei declaraţii comune a preşedinţilor american şi ucrainean din 14 aprilie 2010.