La 26 aprilie va avea loc momentul adevărului, susţin membrii Asociaţiei “Parlamentul 90”. Şi asta deoarece anume în acea zi va avea loc restabilirea juridică a Declaraţiei de Independenţă, arsă în toiul evenimentelor din aprilie 2009, a anunţat astăzi, preşedintele Asociaţiei “Parlamentul 90”, Pantelei Sandulachi.
Iniţial, procedura a fost propusă pentru data de 17 aprilie, dar, din mai multe motive, momentul a fost amânat cu o săptămâna. Şi asta deoarece decizia urmează să fie supusă votului în parlament, cel mai probabil la 23 aprilie. Un alt motiv se referă la participarea conducerii ţării noastre la funerariile de înmormântare a preşedintelui polonez Lech Kaczynski.
Totodată, membrii Asociaţiei susţin că există intenţii de boicotare a şedinţei legislative din partea anumitor deputaţi. “Atât de mult se vorbeşte demagogic despre statalişti şi nestatalişti. Iată, La 23 aprilie vom afla cine sunt şi cine nu. Cei care fiind fizic în viaţă şi nu vor vota, vor muri politic”, a declarat Anatol Ţăranu, doctor în istorie, deputat în Primul Parlament.
Contactat de echipa Politik, deputatul comunist Vasile Şova, care a votat în primul legislativ adoptarea Declaraţiei de Independenţă, a declarat că prima dată aude că va trebui să semneze din nou pentru restabilirea juridică a documentului. “Eu nu am fost informat despre aceasta şi încă nu ştiu dacă voi semna. Am prea multe întrebări legate de modul în care a fost distrus documentul. Mai întâi să răspundă cine sunt vinovaţii şi pe urmă mai vedem dacă semnăm sau nu”, a explicat deputatul.
Întrebat dacă va participa la şedinţa Parlamentului în care se va vota restabilirea juridică a Declaraţiei de Independenţă, deputatul comunist Mark Tkaciuk a precizat că “fracţiunea nu a luat o hotărâre încă”, dar, cert este că deputaţii comunişti nu vor participa la şedinţa de mâine organizată de Asociaţia “Parlamentul 90”, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la constituirea Primului Parlament.
“Nu ne plac organizatorii şi faptul că totul se întâmplă într-un cerc politic restrâns. Noi nici măcar nu am fost invitaţi oficial”, şi-a explicat poziţia deputatul.
Declaraţia de Independenţă va fi tipărită pe un material special care rezistă cel puţin 500 de ani şi va fi semnată din nou de cei 230 deputaţi rămaşi în viaţă. În cazul imposibilităţii unor deputaţi de a participa la şedinţa solemnă, precum şi în caz de deces, se va aplica semnătura scanată din procesul verbal al şedinţei din 27 august 1991 sau de pe copiile Declaraţiei de independenţă păstrate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE