Data-limită era 7 februarie, în cazul nerespectării termenului partea rusă urmând să întrerupă livrările către Ucraina şi Europa. Ameninţarea fusese, de altfel, reiterată anterior de premierul rus, Vladimir Putin, care a criticat raidurile asupra sediului Naftogaz efectuat de serviciile de securitate ucrainene (SBU), subordonate preşedintelui Viktor Iuşcenko.

Putin s-a arătat „foarte îngrijorat” de acţiunile SBU, care ar fi putut periclita livrările de gaz către Europa. Agenţii SBU au efectuat ieri un nou raid la o filială a Naftogaz, după cel de miercuri de la sediul companiei, obiectivul acestora fiind, potrivit companiei, confiscarea contractelor cu Gazprom. Oficialii SBU susţin însă că raidurile fac parte dintr-o investigaţie privind modul în care Naftogaz a preluat, de la compania intermediară RosUkrEnergo, 6,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Respectiva cantitate ar fi trebuit să fie livrată României, Poloniei şi Ungariei, potrivit publicaţiei „The Moscow Times”, care îl citează pe omul de afaceri Dmitri Firtaş, un important acţionar al companiei RosUkrEnergo, alături de Gazprom. Acţiunile SBU au fost criticate şi de premierul Iulia Timoşenko, care l-a acuzat indirect pe Iuşcenko că doreşte „paralizarea” Naftogaz. În plus, parlamentul de la Kiev a decis ieri înfiinţarea unei comisii care să investigheze raidul de la sediul Naftogaz.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE