MAE fixează partidelor care doresc să semneze acest pact un termen-limită de până la 10 martie. Prin acest angajament, partidele semnatare îşi vor propune ca, în primele şase luni după alegeri, să adopte legile necesare pentru diminuarea drastică a corupţiei în R. Moldova. Pactul conţine 15 angajamente, primul fiind: restructurarea instituţiilor anticorupţie şi formarea unei direcţii unice naţionale împotriva corupţiei. MAE, de asemenea, doreşte să asigure prin lege transparenţă maximă în privinţa averilor demnitarilor, precum şi anchetarea modului în care s-au efectuat privatizările în ultimii 18 ani.

Punctul 6 din document se referă la executarea necondiţionată şi în termene restrânse a deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), deschiderea unor anchete împotriva judecătorilor care s-au făcut vinovaţi de emiterea unor hotărâri ce au condus la condamnarea R. Moldova şi recuperarea de la aceştia a sumelor de bani plătite de stat. Referindu-se la ultima condamnare a Moldovei la CEDO în cazul Duca, al doilea candidat pe lista MAE, Vitalia Pavlicenco, a declarat: „În martie 2007, am prezentat o declaraţie în Parlament, trăgând un semnal de alarmă asupra acestui caz şi spuneam că R. Moldova va mai pierde un caz răsunător la CEDO. Se vede că am avut dreptate acum doi ani. Este o nouă dovadă a faptului că justiţia în R. Moldova nu funcţionează şi nu judecă în interesul cetăţenilor”. În decizia sa pe marginea cazului Duca, CEDO se declară frapată de felul în care Curtea Supremă de Justiţie a instrumentat acest caz.

În alt context, preşedintele MAE, Anatol Petrencu, a declarat că va depune plângeri la poliţie după ce o echipă de poliţişti a arestat miercuri, 4 martie, doi membri MAE care distribuiau invitaţii la un concert. În urma intervenţiei membrilor MAE, cei doi au fost eliberaţi.

Sâmbătă, 7 martie, MAE invită doritorii la un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale în care vor evolua Veronica, London, Oktavyan, Chocolate şi Voltaj. Începutul la ora 18.00. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE