Astăzi, 3 august, Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea ”Komaksavia Airport Invest Ltd” îndreptată împotriva Republicii Moldova. Totodată, Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216, 678.75 mii de euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

”Prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia i-a solicitat, în principal, Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora. În mod alternativ, Komaksavia i-a solicitat Trabunalului ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune”, menționează Litvinenco.

Ministrul Justiției spune că: ”Aceste cereri au fost respinse, Tribunalul statuând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, precum s-a menționat, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422,500 mii euro, lăsându-le pe seama Komaksavia”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE