Procurorul general interimar Dumitru Robu spune că procurorii urmează să expedieze în instanța de judecată șapte dosare în cazul investigării fraudei bancare. Este vorba de câteva episoade legate de mai multe grupuri de interese din interiorul și din afara sistemul bancar. Cauzele penale vizează, pe lângă neglijență, diferite componențe de infracțiuni, cum ar fi evaziune fiscală, spălarea banilor, gestiunea defectuoasă sau frauduloasă a băncii, obstrucționarea supravegherii bancare, crearea și conducerea unei organizații criminale.

„Avem în jur de 7 sau 8 dosare finalizate care vor fi expediate în instanță, unde sunt vizați bancheri, foști demnitari ai BNM, inclusiv membrii ai grupului infracțional Andronache”, a precizat Robu.

Procurorul general interimar a mai declarat că instituția pe care o conduce analizează cu atenție și ultima adresă emisă de Curtea Constituțională Parlamentului legat de deciziile privind emisia garanțiilor de stat în valoare de aproape 15 miliarde de lei la cele trei bănci falimentare.

Ministerul Finanțelor a emis garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015, iar Banca Națională a Moldovei a efectuat o emisiune de monedă națională în valoare de 9,5 miliarde de lei și, respectiv, de 5,34 miliarde de lei, precum și a transferat sumele corespunzătoare de bani băncilor licențiate până la publicarea și intrarea în vigoare a hotărârilor Guvernului.

„Hotărârea de Guvern votată în noiembrie 2014 a fost publicată în Monitorul Oficial peste 5 luni, în martie 2015, iar Curtea Constituțională concluzionează că la acel moment în vederea executării acelei hotărâri de guvern nu era niciun substrat juridic pentru ca să fie executate aceste hotărâri. Constituția spune că hotărârile de Guvern se publică obligatoriu în Monitorul Oficial, iar nepublicarea lor atrage inexistența hotărârii sau a ordonanței. Persoanele din Guvern, BNM, MF și alții care au executat o hotărâre care nu era publicată în MO au încălcat vădit legea și au comis un abuz care a prejudiciat statul.

Robu a spus că procuratura ar susține modificarea legislației procesual-penale legat de instituirea răspunderii penale pentru membrii organelor colegiale care prin adoptarea unor decizii ilegale au prejudiciat statul. La ora actuală legislația penală spune că răspunderea pentru aceste ilegalități este una individuală.

„Sunt de competența Parlamentului aceste modificări, dacă deputații vor decide modificarea legislației noi le vom susține”, a declarat Dumitru Robu.

În dosarul fraudei bancare au fost atrase în calitate de bănuiți 41 de persoane fizice și 11 persoane juridice. Din 2013 până în 2019, au fost expediate în judecată 28 de cauze penale. Din dosarele penale deferite justiției, 8 sunt cu sentințe de condamnare. Organul de urmărire penală a numit 26 de cereri de comisii rogatorii în adresa a 35 de state, din care au fost executate doar 8.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE