Transportatorii intră de mâine, 27 februarie, în grevă națională, chiar dacă, în ultima perioadă, autoritățile au pus presiune pe ei de a renunța la protest. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, în ultimele zile operatorii de transport „au fost supuși unor presiuni fără precedent din partea autorităților”.

„Prin prezenta, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto comunică că în perioada 27, 28, 29 februarie în semn de protest față de adoptarea unor reglementări antieuropene în domeniul transporturilor vor fi sistate rutele raionale și inter-raionale. Transportatorii sunt deciși să sisteze activitatea rutelor la nivel de țară chiar dacă au fos amenințați de guvern cu așa zisele „liste negre”, dosare penale sau pierderea businessului

„Listele negre” întocmite cu grijă de gările grupării Vîlcu-Andronachi, în care se conțin denumirile întreprinderilor care vor participa la protest și transmise ministrului Spînu și ANTA, sunt distribuite reprezentanților Cancelariei de stat în teritorii, comisariatelor raionale de Poliție, primarilor afiliați unui partid politic.

Conducătorii întreprinderilor de transport au fost amenințați inclusiv cu probleme personale de ordin penal, cu pierderea businessului ș.a.m.d doar în scopul de ai convinge să renunțe la protest. S-a ajuns chiar și la amenințarea șoferilor care sunt îndemnați de către angajații Poliției să iasă la rute chiar și fără actele eliberate de companii de transport, fiind date promisiuni că în aceste zile nu vor fi verificați. Însă dacă nu „vor asculta sfatul” vor fi persecutați pe viitor. Gările auto contactează transportatorii iliciți pentru a-i atrage în procesul de transportare a călătorilor, iarăși făgăduindu-le că nu vor fi sancționați.

Regretem că autoritățile nu doresc să înțeleagă mesajul nostru care se reduce la dorința de a adapta legislația națională din domeniul transporturilor la cea europeană și excluderea din ramura noastră a schemelor corupționale și a tot feluri de grupări care au rolul de căpușe. Autoritățile au ales calea confruntării cu transportatorii și insistă asupra promovării unor scheme ilegale.

Necătând la toate amenințările și presiunile care se întreprind împotriva noastră, transportatorii sunt hotărâți să se lupte pentru drepturile sale. Iar ignoranța autorităților, pe lângă protestul din 27-29 februarie va provoca o serie de proteste ulterioare”, se arată în declarația APOTA.

Recent, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a îndemnat transportatorii să renunțe la proteste și să asigure oamenii cu transport.

„Aceste acțiuni de sistare vor fi pedepsite dur, vom aplica legea pentru toți care nu vor ieși pe traseu”, a declarat Spînu.Totodată, autoritățile au atenționat că nerespectarea obligațiunile de către transportatori va fi sancționată cu amenzi de până la 22.500 lei, conform prevederilor legale.

Reaminitim că transportatorii cer guvernului și Parlamentului să mai intervină odată în textul Codului transporturilor rutiere pentru a-l ajusta la normele europene

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE