Agenția Proprietății Publice a depus o plângere la Centrul Național Anticorupție pentru a readuce Hotelul Național în proprietatea statului potrivit directorului general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari. Ultima încercare a statului de a recupera imobilul a eșuat din cauză că magistrații au constatat că contractul de privatizare a fost legal.

„Am depus o plângere la CNA în ceea ce privește readucerea Hotelului Național în proprietatea statului. Noi am analizat foarte bine toate documentele și tot procesul privind desfășurarea privatizării, dar și acțiunile juridice ulterioare. Avem informații noi și dovezi cu care mergem la organele de drept și în instanțele de judecată ca să întoarcem acest hotel în proprietatea statului”, a spus Cojuhari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8, notează anticorupție.md

Hotelul Național a ajuns mărul discordiei între principalele două instituții de drept care se ocupă de lupta anticorupție în Republica Moldova - Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

Disensiunile dintre cele două instituții au pornit în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național. La 30 martie 2023, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a menținut, ca legal și întemeiat, refuzul procurorului de caz, Vasile Plevan, pentru începerea urmăririi penale pe acest caz.

Imobilul dezafectat a ajuns sub sechestru în vara anului 2022. Oamenii legii urmăresc recuperarea prejudiciilor, în valoare de 1,1 miliarde de lei, cauzate statului de fostul deputat democrat din anturajul oligarhului Plahotniuc, Vladimir Andronachi, proprietarul de facto al Moldova-Tur.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE