Drogurile au fost găsite într-o geantă, iar în urma prelevării de amprente de pe pungile în care erau pastilele s-a stabilit că acestea îi aparţin lui Ciuraru. Ancheta a dovedit faptul că bărbatul a cumpărat drogurile de mare risc din Olanda pentru a le comercializa în România. Individul a recunoscut că el a adus pastilele în ţară, dar a motivat că a fost ameninţat în Olanda de nişte cetăţeni marocani pentru a le transporta. Ciuraru a fost trimis în judecată, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de deţinere de droguri de mare risc şi introducerea în ţară a acestora, pedeapsa pentru ultima infracţiune fiind între 15 şi 25 de ani de închisoare.
În faţa Tribunalului Arad, focşăneanul şi-a menţinut declaraţiile, recunoscându-şi vina. Fără a lua în calcul pericolul social al vânzării celor peste 10.000 de pastile de ecstasy pe piaţa românească, în motivarea sentinţei judecătorea Nicoleta Cozma a reţinut în mod ciudat doar lucrurile favorabile inculpatului - faptul că nu a avut antecedente penale şi că a fost sincer. Pentru acestea l-a condamnat pentru fiecare dintre acuzaţii la câte… trei ani de închisoare.
După ce a contopit pedepsele în una singură de trei ani de puşcărie, judecătoarea a considerat că „scopul preventiv şi educativ al pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate“ şi a dispus şi suspendarea pedepsei, cu o perioadă de încercare de cinci ani. Aflat din momentul descoperirii drogurilor în arest, Ciuraru a fost pus în libertate imediat după pronunţarea sentinţei. Singurele drepturi care i-au fost îngrădite au fost acelea de a ocupa sau de a fi ales într-o funcţie publică, cum ar fi cea de primar sau senator. Bărbatul poate să plece oricând din ţară deoarece în perioada de încercare trebuie să anunţe doar deplasările care depăşesc opt zile.
Procurorii DIICOT au făcut apel împotriva sentinţei Tribunalului Arad, urmând ca acesta să fie judecat de Curtea de Apel Timişoara.