În Republica Moldova, cota diabetului constituie în jur de 48% dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolism. În ultimii ani se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi: de la 28 de cazuri la 10 mii de locuitori, în anul 2020, la 40,6 cazuri la 10 mii de locuitori, în anul 2023. Rata mortalității în anul 2023 a constituit 15,2 cazuri la 100 mii de locuitori. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie.
Specialiștii în sănătate publică precizează că diabetul este o problemă globală de sănătate în creștere, care se estimează că ar putea afecta 1,3 miliarde de oameni până în 2050, inclusiv prevalența diabetului ar putea crește și mai mult în țările cu venituri mici și medii. În prezent, unul din 10 adulți suferă de diabet zaharat la nivel global, iar 3 din 4 persoane cu diabet trăiesc în țări cu venituri mici și medii.
Diabetul este o boală netransmisibilă, care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala.
Dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una din cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire și amputare a picioarelor etc.
Potrivit ANSP, diabetul afectează atât bunăstarea fizică, cât și cea emoțională, mintală și socială. Diabetul condiționează, în medie, o reducere cu zece ani a speranței de viață.
Pentru o viață sănătoasă și prevenirea complicațiilor, cauzate de diabet, specialiștii recomandă o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu un consum redus de zahăr, sare și grăsimi. De asemenea, se recomandă să fie menținută greutatea corporală sănătoasă și practicarea sportului.
„Renunțați la consumul de tutun și reduceți consumul de alcool. De altfel, studiile arată că fumatul crește cu 30-40% riscul de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu cei care nu fumează. Evitați stresul și respectați regimul de muncă și odihnă. Țineți sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge”, avertizează ANSP.
Ziua mondială a diabetului, eveniment global ce se marchează anual la 14 noiembrie, oferă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la diabet și de a sublinia acțiunile colective și individuale necesare pentru a îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea și gestionarea diabetului.