Cine reprezintă echipa atelierului “Talita”?
Liubovi Marcu: „Echipa atelierului Talita o reprezintă oameni calificați, cu o experiență de mai bine de 10 ani de muncă în domeniul croitoriei. Primordial pentru noi este lucrul calitativ și atitudinea față de client și produs”.
Care sunt prioritățile tale în calitate de meșter?
Liubovi Marcu: „Prima mea prioritate este să înțeleg ce anume își dorește persoana. Mai întâi o ascult, apoi îi adresez cât mai multe întrebări pentru a-i înțelege stilul exact și frumosul prin prisma ei. Încep ulterior să analizez figura persoanei și să adaptez modelul dorit după proporțiile acesteia, pentru a-i satisfice așteptările”.
Ce presupune munca unui modelier-constructor?
Liubovi Marcu: „De când am ploterul la îndemână, tiparele le realizez în format digital, deoarece îmi reduce timpul de execuție și îmi oferă calitate. Dar pentru această îndeletnicire mi-a luat peste trei ani pentru a înțelege cum funcționează această programă. Trebuie să știi unde să pui clic și unde să bifezi pentru a nu eșua, iar gradarea să-ți iasă perfect și asta ținând cont de echilibrul și liniile constructive ale hainei și documentația tehnică”.
Când ai început să realizezi primele tipare de construcție în format electronic?
Liubovi Marcu:„Trei ani în urmă”.
Prin ce diferă calitatea tiparelor de croitorie executate manual, de cele în format digital?
Liubovi Marcu:„Diferența dintre tipărirea manuală și digitală este reducerea timpului pentru construirea, modelarea și încadrarea tiparului. Totodată, crește și nivelul de exactitate al tiparelor și a încadrărilor. Printr-un singur clic, programa mă ajută să lucrez și la distanță, pot să convertesc tipare din diferite programe cu care să lucrez ulterior.
Fac tiparul în format digital, apoi îl imprim pe hârtie specială cu adeziv și îl aplic pe stofă, ulterior tai hârtia împreună cu stofa, iar rezultatul este exact. În cazul în care am de cusut zece sacouri de diferite mărimi și cu multe detalii, iar fiecare detaliu are firul lui de urzeală, ca să câștig timp, programa mă ajută să le încadrez automat pe stofă fără abateri”.
Cum are loc procesul de elaborare a unui tipar în format electronic, care sunt etapele?
Liubovi Marcu: „Stabilim înălțimea corpului, tipul de figură și croiala hainei (ajustat, semi-ajustat sau drept). După aceasta se realizează tiparul, acesta se imprimă, se coase modelul zero și se îmbracă pe figura stabilită. Mai apoi se realizează schimbările, apoi are loc gradarea celorlalte mărimi.Ulterior, se indică exact lățimea stofei și lungimea mesei sau a stofei și se face încadrarea dacă e necesar. În final, se plotează mărimile necesare”.
Cum are loc gradarea? Pe ce se bazează tabelul tău de dimensiuni?
Liubovi Marcu: „Eu creez tiparul de bază care este o mărime anumită, după care pentru gradare schimb dimensiunile iar programa îmi repetă pașii pe care i-am făcut la tiparul de bază.Totodată pot adapta orice mărime după cerințele clientului. Tabelul meu de dimensiuni se bazează pe standardul: OCT 17-326-81 , dar pot să lucrez și după mărimi individuale sau cele dorite”.
În cât timp se execută un tipar în atelierul tău?
Liubovi Marcu: „Timpul depinde de complexitatea modelului. Acesta poate fi realizat în trei ore, dar și în trei zile lucrătoare. Nu există un timp anume, toată munca durează în funcție de detalii”.
Cui îi sunt recomandate serviciille tale?
Liubovi Marcu: „Serviciul meu poate fi convenabil pentru companiile mici care nu au angajat un constructor profesionist. Și acest lucru este justificat de timpul redus și calitatea sporită. Cu ajutorul serviciilor noastre, angajatul companiei va reduce munca sa de la opt zile lucrătoare, la o singură zi. Putem fi de mare ajutor și pentru companiile mari, care au multe mărimi și multe încadrări. Eu inclusiv calculez straturile pentru fiecare stoc de dimensiuni. De asemenea și pentru atelierele care cos la comandă, le pot realiza un set de șabloane cu un echilibru perfect, care îi vor ajuta la scurtarea procesului de lucru.
Serviciile noastre sunt și pentru persoanele amatoare care iubesc să coase, dar nu au un tipar personal individualizat. Eu le pot face tiparul de bază și le pot explica cum pot face din acesta modelul dorit”.
Ce planuri de viitor ai pentru dezvoltarea afacerii tale. La ce nivel de profesionalism te vezi?
Liubovi Marcu: „Am un site în lucru unde în curând voi publica diverse tutoriale video ce țin de tehnologia și construcția tiparelor. Acestea vor fi master-class-uri pe diferite teme dedicate amatorilor și profesioniștilor și vor servi drept schimb de experiență”.
Cusutul individual rămâne în continuare o prioritate a ta sau nu. De ce?
Liubovi Marcu: „Eu nu cos în masă. Cusutul individual rămâne o prioritate a mea, deoarece cu experiența pe care o am mi-e ușor să realizez o haină individualizată cu un echilibru impecabil”.
Ce te-a determinat să te aprofundezi mai mult în metoda de realizarea a tiparelor digitale?
Liubovi Marcu: „Cerința mare de pe piață și recomandările clienților și a specialiștilor în domeniu”.
Cu ce nou ai vrea să-ți surprinzi clienții în viitorul apropiat?
Liubovi Marcu: „În prezent pregătesc diferite tipare, pe diferite dimensiuni și croiuri pentru colecții de lenjerie și corsete. Stofele sunt exclusiv din Europa, inclusiv furnitura. Acestea vor fi cusute doar la comandă și individualizat pentru diferite tipuri, cupe și modele”.