Moscova ar putea renunţa la prezenţa sa militară din regiunea de est a Republicii Moldova, în schimbul ridicării vizelor pentru UE şi a unui acces mai mare pe pieţele europene, scrie publicaţia The Moscow Times, relatează NewsIn.
Potrivit cotidianului, în ultima perioadă Rusia adoptă un alt comportament faţă de “conflictele îngheţate" din fostul spaţiu sovietic. “Moscova a jucat un rol diferit, potenţial pozitiv, în medierea conflictului îngheţat dintre Republica Moldova şi regiunea sa separatistă, Transnistria. Acest lucru înseamnă că există o oportunitate unică pentru rezolvare înainte de a intra în al treilea deceniu a acestui conflict, care are implicaţii pentru Rusia, Europa şi Statele Unite”.
„Rusia ar putea fi dispusă să ia în considerare renunţarea la prezenţa militară de la graniţa de sud a UE pentru un acces mai important pe pieţele europene, comentează The Moscow Times. În prezent, Moscova pare să recunoască faptul că interesele sale economice sunt mai importante decât proiectarea costisitoare a puterii militare în regiune.”
Publicaţia moscovită concluzionează că pentru Rusia concesia privind interesele europene şi americane pentru rezolvarea acestui conflict îngheţat va însemna consolidarea poziţiei sale şi o modernizare, prin implicarea din punct de vedere economic în Occident. Pentru Republica Moldova, însă rezolvarea conflictului transnistrean va reprezinta cheia pentru o eventuală integrare în Uniunea Europeană.
„Ajutorul Moscovei este necesar pentru a asigura că misiunea rusă de menţinere a păcii nu va fi un obstacol pentru o rezolvare pe termen lung a situaţiei. Rusia poate juca un rol productiv, încurajând autorităţile din Transnistria să accepte o forţă internaţională de menţinere a păcii, care în cele din urmă va permite UE să poarte majoritatea responsabilităţii. Deşi, explică cotidianul, pentru Moscova ar putea fi greu să renunţe la rolul de unic factor de influenţă în regiunea separatistă, ar avea mult de câştigat, dacă va da dovadă de angajament şi dacă va acţiona responsabil în sistemul european de securitate”.
În final, The Moscow Times scrie că rezolvarea conflictului transnistrean este în interesul Republicii Moldova, UE, Rusia şi chiar SUA. „Transnistria face Republica Moldova slabă şi mai puţin prosperă, iar acest lucru provoacă un potenţial vacuum de securitate la graniţa UE. Este atât în interesul Statelor Unite, cât şi al Rusiei, ca UE să îşi asume o responsabilitate mai mare privind acest dosar. În plus, Bruxelles, poate face Republica Moldova mai atractivă pentru transnistreni încă de acum, prin ridicarea vizelor pentru moldoveni”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE