Moscova caută aliaţi politici în R. Moldova înainte de referendumul şi alegerile din această ţară şi încurajează formarea unei noi coaliţii, între Partidul Democrat al lui Marian Lupu şi Partidul Comuniştilor al lui Vladimir Voronin, scrie cunoscut analist politic occidental Vladimir Socor în Eurasia Daily Monitor, citat de Mediafax.

Potrivit lui Socor, Rusia luase mai întâi în considerare susţinerea lui Lupu şi a premierului Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat (PLDM), dar în iulie, a renunţat la acest proiect, semnalând acest lucru prin respingerea tentativelor premierului moldovean de a negocia redeschiderea pieţei ruse pentru vinurile moldoveneşti.
Noul scenariu de la Kremlin prevede încurajarea formării unei noi coaliţii, între PD-ul lui Lupu şi PCRM-ul lui Voronin. Moscova propune formarea unei coaliţii politice între aceste două partide, în termeni de perfectă egalitate, cu acelaşi număr de candidaţi fiecare, pe o listă electorală comună. Comuniştii stau bine în sondaje, iar popularitatea lui Lupu este pe locul al doilea după cea a lui Voronin, în ciuda lipsei de resurse administrative a acestuia.
În acelaşi timp oficialii ruşi cu fiecare ocazie la Chişinău, dicută cu toţi principalii lideri politici, cu excepţia lui Mihai Ghimpu, din cauza gesturilor simbolice ale acestuia de dezobedienţă faţă de Moscova.
Totuşi, s-ar putea ca aceasta să nu fie decizia finală a Moscovei, cu atât mai mult cu cât ideea unei coaliţii Lupu-Voronin şi a unui bloc politic PD-PCRM este controversată în ambele partide, atrage atenţia analistul.
Socor consideră că anume cel de-al doilea eşec al sistemului parlamentar moldovean a deschis largi oportunităţi pentru Kremlin de exploatare a certurilor politice partizane de la Chişinău. Moscova vrea să devină un arbitru al acestora şi să medieze formarea unui nou guvern la Chişinău, mult mai flexibil care să faciliteze atingerea obiectivelor ruse în Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE