După o iarnă blândă, tariful la gaze în Moldova coboară la 14,47 lei. ANRE a acceptat solicitarea furnizorului de micșora tarifele. Astfel, consumatorii casnici vor plăti un tarif de 13,39 de lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze naturale, cu 3,33 de lei mai puțin decât acum. Noul tarif cu TVA constituie 14,47 de lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Potrivit ANRE, factorii care au determinat revizuirea prețurilor reglementate la gazelor naturale furnizate pentru anul 2024 sunt reducerea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale, de la 750 de dolari per 1 000 de metri cubi la 518 $/1000 m3, evoluția cursului mediu anual de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru anul 2024 - 18,04 lei/USD față de cursul de schimb mediu anual de 18,99 lei/USD inclus în prețul în vigoare, precum și majorarea costului serviciului de distribuție al gazelor naturale cu 32%, de transport cu 35% și a cheltuielilor furnizorului legate nemijlocit de prestarea serviciului de furnizare care au crescut de trei ori, ca urmare a includerii contribuțiilor financiare aferente stocurilor de securitate în mărime de 350 de milioane de lei.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, susține că de această micșorare a prețului vor beneficia și consumatorii care au solicitat compensații prin intermediul Programului „Ajutor la contor”.

„De această micșorare vor beneficia aproximativ 374 de mii de consumatori, care sunt atribuiți în categoriile primare de compensații (au deja un tarif mai mic decât cel aprobat azi) și cei care nu s-au înscris în programul de compensații”, a menționat Marian.

Hotărârea ANRE privind micșorarea tarifului va intra în vigoare din 23 februarie curent, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Actualmente, tariful pentru consumatorii casnici este de 18, 04 lei cu TVA

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE