La Habarovsk, oraş situat în apropierea frontierei ruso-chineze, la 8 000 km de Moscova, a luat sfârşit cel de-al XXIII-lea Summit Rusia - Uniunea Europeană. Delegaţia rusă a fost reprezentată de preşedintele Dmitri Medvedev, delegaţia UE - Preşedinte Cehiei, Vaclav Klaus (ţară ce deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene), Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună, Javier Solana şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În pofida complimentelor reciproce, atât liderul rus Dmitri Medvedev, cât şi înalţii oficiali europeni au rămas pe aceleaşi poziţii contradictorii, prognozate de unii eurosceptici. Reuniunea a evidenţiat divergenţele părţilor la capitolul securitate energetică, tensiunile legate de războiul din Georgia, criza gazului din luna ianuarie curent, iniţierea de către UE a Parteneriatul Estic(din care fac parte câteva ţări foste sovietice: Armenia, Belarus, Azerbaidjan, R. Moldava, Georgia şi Ucraina).
În speranţă că relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles se vor ameliora, preşedintele ceh Vaclav Klaus, a declarat că "UE consideră Rusia drept un partener strategic. Este necesar să se acţioneze pentru ca acest lucru să devină o realitate şi să nu rămânem doar la declararea intenţiei".
Abordând subiect sensibil comun, securităţii energetice, liderul rus Dmitri Medvedev nu a exclus un nou război al gazului ruso-ucrainean şi a respins orice responsabilitate a Moscovei. "Avem îndoieli legate de capacitatea de plată a Ucrainei" pentru gazul rusesc, a adăugat el. La rândul, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a insistat asupra faptului că UE nu trebuie să respingă acordurile care există de ani de zile, menţionând: „Suntem dispuşi să examinăm propunerile Rusiei, dar care să se bazeze pe Carta pentru Energie. "
Preşedintele Medvedev a criticat această abordare a problemei energetice, exprimând clar poziţia Rusiei „care nu participă şi nu are intenţia să participe la „Carta pentru energie”, în detrimentul intereselor sale economice şi energetice."Şi iniţiativa consolidării relaţiilor Uniunii Europene cu statele ex-sovietice, a fost dur criticată de oficialul rus, în pofida faptului că UE a invitat Rusia să participe. „Unele state percep Pateneriatul Estic drept o alianţă împotriva Rusiei”, a explicat liderul rus.” Desigur, noi nu ne referim la direcţiile UE şi partenerilor ei. Este vorba de alte state. Nu am vrea ca Pateneriatul Estic să se transforme într-un parteneriat împotriva Rusiei", a subliniat Medvedev.
Astfel, deşi Summit-ul Rusia-UE de la Habarovsk trebuia să restabilească relaţiile antagonice, survenite în urma devergenţelor privind războiul din Georgia şi cel „al gazelor” din Ucraina, acesta a demonstrat că Rusia este legată de Uniunea Europeană, prin interese economice şi comerciale, dar există diferenţe importante în domeniul politic şi al valorilor promovate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE