Anterior, a fost planificat ca la Summit să participe ambasadorul Belarusului în Polonia, deoarece funcționarilor înalți de stat le-a fost interzisa intrarea în zona UE. Însă, ambasada Belarusiei a primit o notă de la ministerul polonez de Externe, conform căreia delegației îi este interzis de a participa la cina demnitarilor și a șefilor de stat.
După acest incident, Minsk-ul a anunțat că își consideră participarea la Summit drept una imposibilă.
“Asemenea acțiuni sunt încălcări grave ale principiilor parteneriatului Vestic, care a fost semnat la primul Summit în 2009, la Praga”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al R. Belarus.
În timpul cinei, liderii UE au anunțat că vor întrerupe toate formele de cooperare cu Minsk-ul, pînăcînd vor fi eliberați prizonierii politici. Referitor la situația din Ucraina, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat că va avea o întâlnire de lucru cu președintele țării, Victor Yanukovici, pentru a discuta despre condițiile de detenție a liderului opoziției, Iulia Timoșenko. Aceasta este învinuită de abuz de putere, cînd a semnat un acord cu Rusia în privința livrării gazelor, acordul fiind considerat în detrimentul Ucrainei.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE