Străinii au investit, în primul semestru, în capitalul social a 219 de companii înregistrate în Republica Moldova 55 milioane de lei, faţă de 334 milioane pe întreg parcursul anului 2208, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat.
Interesul de a investi în RM a început să scadă în a doua jumătate a anului trecut, când au apărut primele semne de criză a economiei, iar profitabilitatea afacerilor a început să scadă. În consecinţă, valoarea investiţiilor a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, iar agravarea crizei în acest an a descurajat şi mai mult investitorii străini.
În ultimii cincisprezece ani investitorii străini au făcut injecţii de 5 miliarde 422 milioane de lei în capitalul social a 6 977 de întreprinderi.
Datele Camerei Înregistrării de Stat relevă că după numărul de întreprinderi cu capital străin deschise în Republica Moldova, România este pe primul loc cu un număr de companii ce se ridică la 1032, iar valoarea capitalului investit de oameni de afaceri de pe malul drept al Prutului în aceste întreprinderi se ridică la 322 mil. lei. Urmează Turcia cu investiţii în 787 de întreprinderi, Federaţia Rusă - cu 728, Italia (724), Ucraina (545), SUA (370).
Cele mai mari investiţii în capitalul social al întreprinderilor fondate sau procurate în Moldova le are Spania (cu investiţii de 872 mil. lei), după care urmează Cipru (818 mil. lei), SUA (400), Marea Britanie (338 mil. lei) şi România (3222 mil. lei).
Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, majoritatea firmelor de turism sunt fondate cu capital venit din Cipru, Insulele Virgine Britanice, Rusia, Turcia, Azerbaidjan.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 152,186 de întreprinderi, dintre care 44 la sută sunt societăţi cu răspundere limitată, iar 45% întreprinderi individuale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE