Tot mai mulţi tineri din Moldova devin şomeri şi sunt dezavantajaţi pe piaţa muncii, arată un studiu lansat miercuri, 12 august de Programul Naţiunilor pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).
Potrivit studiului, criza economică a dus la o majorare a şomajului în ţară, mai ales printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. În primul trimestru al anului 2009 s-a înregistrat o rată a şomajului de 16%, comparativ cu 14% în 2007, a declarat Lovita Ramguttee, managerul Programului de reducere a sărăciein cadrul PNUD Moldova.
Rata şomajului în rândul tinerilor este mai ridicată în spaţiul rural decât cel urban. “Tinerii continuă să se confrunte cu o lipsă de experienţă şi cu neâncrederea potenţialilor angajatori, fiind obligaţi, în acelaşi timp, să concureze pe piaţa internă a forţei de muncă cu migranţii mai experimentaţi care revin în ţară”, a precizat Lovita Ramguttee.
Coordonatorul studiului susţine că cea mai mare problemă constă în faptul că mulţi tineri nu se înregistrează în calitate de şomeri. “Acest lucru se poate întâmpla datorită faptului că tinerii nu sunt conştienţi de avantajele înregistrării ca şomeri sau pentru că sunt descurajaţi de oportunităţile restrânse de angajare şi salariile mici oferite”, a spus Ramguttee.
Potrivit datelor oferite de Agenţia Ocupării Forţei de Muncă, în decembrie 2009 erau înregistraţi 17,800 şomeri, inclusive tineri, iar în iunie 2009 numărul şomerilor s-a dublat, ajungând la 35 mii de persoane neangajate în câmpul muncii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE