În contextul zilelor Diasporei în R. Moldova antreprenori moldoveni, stabiliți peste hotare, dar care dezvoltă afaceri inclusiv în Republica Moldova și-au dat astăzi întâlnire la Diaspora Business Forum. În cadrul evenimentului a avut loc un panel de discuții cu genericul „Reușim acasă”. Oamenii de afaceri și-au prezentat istoriile de succes, dar și impedimentele cu care s-au confruntat atunci când au inițiat un business în Moldova. Oficialii guvernamentali au discutat despre soluțiile pe care le propun, dar și acțiunile pe care le-au întreprins pentru a pune capăt mai multor proceduri birocratice.

Antreprenorii moldoveni din diasporă au declarat că în Moldova încă există constrângeri legat nu de deschiderea unei afaceri, dar de mentenanța ei. De asemenea, mai există în legislația moldovenească o serie de impedimente pentru cei care vor să investească în Republica Moldova. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a recunoscut că țara noastră mai are o serie de măsuri pe care trebuie să le întreprindă pentru a devenit mai atractivă din punct de vedere investițional.

„Nu o să neg, într-adevăr, muntele acesta de birocrație, mai ales dacă ai dezvoltat o afacere într-o țară mai civilizată, nu ești obișnuit cu atâta absurd pe metru pătrat. Noi practic săptămânal sau bisăptămânal dar avem câte o inițiativă care să taie din aceste birocrații, evident că sunt multe. Noi deja doar cu Ministerul Finanțelor am eliminat câteva acte biroctratice, care economisește antreprenorilor jumătate de miliard de lei pe an. Noi trebuie să facem ordine în raportare. Noi trebuie să civilizăm controalele fiindcă aici este și corupție”, a subliniat ministrul Dumitru Alaiba.

Directorul adjunct al Agenției pentru Investiții susține că în anul 2022 cifra investițiilor s-a ridicat la câteva miliarde de euro, iar 83 la sută reprezintă bani veniți din țările Uniunii Europene. Ion Iordachi spune că cei din diaspora au câteva domenii cheie în care și-ar putea dezvolta o afacere, iar țara noastră mizează pe sprijinul lor.

„Vorbim aici de turism, agrifood, mai sunt niște domenii în care trebuie să investim, dacă vorbim de agrifood este procesarea. Vrem mai multă procesare, să exportăm mai mult produs finit decât materie primă și să aducem plus valoare acasă”, a menționat Ion Iordachi .

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE