În contextul îmbunătățirii sistemului de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului, statul vrea să țintească mai precis categoriile de vulnerabilitate. În acest context au fost introduse două categorii noi de vulnerabilitate cea energetică maximă și vulnerabilitate energetică primară, care vor asigura o mai bună diferențiere a consumatorilor de energie. Proiectul respectiv a fost înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către deputatul Dan Perciun. Totodată, se propune acordarea a două tipuri de compensații pentru plata consumului de energie: compensație pentru achitarea facturilor la energie, inclusă direct în factură, și compensație la energie sub formă de plată monetară consumatorului vulnerabil.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege, avizat pozitiv de către Guvern. Documentul prevede modificarea unor acte normative la Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și Legea cu privire la ajutorul social.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, obiectivul inițiativei date fiind determinarea cât mai eficientă a consumatorilor vulnerabili, în contextul acordării compensațiilor pentru plata facturilor consumului de energie, și integrarea ajutorului pentru perioada rece a anului în mecanismul de acordare a compensațiilor în factură.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE