Guvernul Republicii Moldova vine cu precizări, după ce șeful diplomației de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu, a anunțat că a dispus reducerea numărului de diplomați ai Federației Ruse acreditați la Chișinău. Potrivit Executivului, numărul de diplomați a fost redus la 10, în timp ce cel al personalului tehnic – la 15. Astfel, Republica Moldova trimite acasă 18 diplomați ruși și 27 angajați din rândul personalului tehnic. Moscova a reacționat prin purtătotorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova. Partea rusă califică decizia Chișinăului drept „încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale” și a dat asigurări că „măsura nu va rămâne fără răspuns”.
„Considerăm aceste acțiuni nerezonabile și neprietenoase, care nu vor rămâne fără au răspuns. Acesta este încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale de către regimul de la Chișinău”, a declarat Zaharova.
Ea a comentat inclusiv, investigația jurnalistică privind actele de spionaj ale Rusiei în Moldova. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus susține că asocierea antenelor instalate pe acoperișul ambasadei de la Chișinău cu posibile acte de spionaj sunt de ordinul fantasticului, care „nu au nimic în comun cu realitatea”.
Și ambasadorul rus în Moldova, Oleg Vasnețov a calificat măsura ca fiind una „drastică”. În ceea ce privește antenele instalate pe acoperișul Ambasadei, Vasnețov a spus că o mare parte a acestora ar fi instalate ân anii 90 și sunt nefuncționale și ruginite.
Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.
„Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră”, a comunicat MAEIE.
Instituția a precizat că acțiunea de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, care stipulează că ”în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză.
În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părții ruse în cadrul întrevederii, decizia sus-menționată a autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august curent.
Decizia Chișinăului vine după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă.