Începând cu anul viitor, va fi lansat un program de subvenționare a investițiilor pentru reabilitarea termică a blocurilor, afirmă reprezentanții Ministerului Energiei. Potrivit acestora, măsurile de izolare termică a clădirilor și schimbarea surselor de încălzire ar putea reduce de două ori tarifele la căldură, iar consumul la nivel de țară ar putea să scadă cu 25%.

Fondul Rezidențial de Eficiență Energetică, urmează să fie lansat în 2024 și va deveni un program de subvenționare a investițiilor în izolarea termică a clădirilor, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, notează realitatea.md Acest fapt ar permite ca, anual, până la o sută de clădiri să treacă la distribuția orizontală de căldură și să fie instalate puncte termice individuale.

„Peste 50% din toată energia în Republica Moldova se consumă în clădiri. Putem să reducem consumul de energie totală la nivel de țară cu peste 25%, dacă pur și simplu aducem clădirile noastre la standardele de performanță energetică actuale ale Uniunii Europene, izolarea clădirilor, schimbarea surselor de încălzire în clădiri ca să fie mai eficiente, de trecerea de la distribuție verticală a căldurii în blocuri la orizontală prin reglarea nivelului de căldură de la calorifer. Punctul termic individual în cadrul blocului permite exact același confort termic cum îl permite o centrală termică murală, doar că racordat la sistemul centralizat”, a spus ministrul Parlicov

El a explicat că aceste măsuri vor aduce mai multe beneficii locuitorilor, subliniind că factura pentru energia termică nu depinde doar de prețul gazului natural, dar și de eficiența utilizării acestui combustibil. Potrivit ministrului, în urma eficientizării energetice consumatorii ar putea plăti de două ori mai puțin pentru încălzire.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE