Alegerile locale din Republica Moldova au fost calme și gestionate eficient, candidații în cea mai mare parte capabili să facă campanie liberă, dar puterile largi ale comisiei guvernamentale pentru situații excepționale au fost folosite pentru a restrânge libertatea de exprimare și de asociere, precum și dreptul de a candida, în timp ce interferențele din străinătate și acuzațiile larg răspândite de cumpărare de voturi pe tot parcursul campaniei au fost îngrijorătoare, au declarat observatorii internaționali ai misiunii OSCE de observare a procesului electoral din Moldova

Misiunea comună de observare a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Congresul Autorităților Locale și Regionale (Congresul) și Parlamentul European (PE) a Consiliului Europei a concluzionat că, în fond, cadrul legal formează o bază adecvată pentru organizarea de alegeri democratice. Noul cod electoral, care implementează multe recomandări anterioare ale ODIHR și ale Congresului, a fost adoptat în urma unor consultări cuprinzătoare care au inclus organizații ale societății civile, dar, din păcate, a lipsit participarea opoziției parlamentare.

„Deși autoritățile merită laude pentru noul cod electoral, ne-am îngrijorat să vedem utilizarea pe scară largă a puterilor executive în timpul stării de urgență în curs de desfășurare pentru a introduce o interdicție de ultim moment a mai multor candidați, precum și blocarea numeroaselor instituții de presă. ”

În observațiile  misiunii OSCE, ODIHR, se menționează că modificările legale efectuate în octombrie care împiedică candidații asociați cu un partid dizolvat la începutul anului să candideze la alegeri rămân îndoielnice, în special pentru candidații suspectați, dar nu urmăriți penal și condamnați pentru vreo infracțiune. Cu mai puțin de 48 de ore înainte de deschiderea secțiilor de votare, a fost impusă o interdicție generală tuturor celor 8.605 de candidați desemnați de un partid, contrar angajamentelor asumate de toate statele OSCE, precum și altor standarde internaționale pentru alegeri democratice.

„Deși salutăm eforturile proactive ale autorităților de a aborda corupția electorală, este necesară o nouă abordare dacă starea de urgență va fi prelungită din nou, acordându-se o atenție specială momentului și aplicării restricțiilor. De asemenea, solicităm o reexaminare a competențelor ample acordate Comisiei pentru Situații Excepționale. Pentru ca reformele democratice din Moldova să progreseze, aceste probleme necesită un răspuns urgent atât în ​​cadrul legal, cât și în practică. Așteptăm cu nerăbdare dialogul politic în curs cu autoritățile moldovenești pentru a acționa în baza acestor recomandări”, menționează OSCE

Observatorii au remarcat acuzații credibile, persistente și larg răspândite cu privire la utilizarea fondurilor ilegale pentru cumpărarea de voturi, legate de liderul Partidului Şor dizolvat, precum și utilizarea sponsorizării private străine pentru finanțarea proiectelor locale de infrastructură în unele raioane. Totodată se menționează că, creșterile salariale pentru funcționarii publici și sporurile unice pentru profesori și polițiști introduse de parlament, precum și campania primului-ministru în exercitarea atribuțiilor oficiale, au estompat granița dintre partid și stat.

Misiunea de oservare s-a referit și la recenta sistare a celor 6 posturi TV  cu câteva zile înainte de alegeri

„La sfârșitul anului 2022, șase posturi TV au fost suspendate din cauza preocupărilor legate de securitatea națională, dezinformare și presupusul control al posturilor de către persoane sau companii aflate sub sancțiuni internaționale. La sfârșitul lunii octombrie a acestui an, alte șase canale au fost suspendate și accesul la 73 de site-uri web a fost blocat din motive similare, deși organul național de supraveghere a audiovizualului nu a constatat că posturile TV răspândesc dezinformare. Restricțiile la libertatea de exprimare nu par proporționale cu încălcările comise în temeiul dreptului internațional al drepturilor omului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE