Guvernul a aprobat, astăzi, decizia cu privire la stabilirea moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar în funcțiile vacante înregistrate. Astfel, se extinde, până în 31 decembrie 2025, moratoriul pentru 17 441 de funcții vacante, conform situației la data de 30 noiembrie 2024.
Pe perioada moratoriului, angajarea personalului în funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante per autoritate/instituție publică, indicate în anexele proiectului.
În același timp, prevederile proiectului admit posibilitatea încadrării, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar pentru realizarea misiunii autorității publice, pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană sau în cazul reorganizărilor, cu depășirea numărului de funcții vacante indicat, prin coordonare cu Ministerul Finanțelor.
Se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice autonome și Casei Naționale de Asigurări Sociale să suspende încadrarea personalului în funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată.
Prevederile proiectului nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.
Inițiativa vine în contextul unor constrângeri financiare semnificative, cauzate de creșterile salariale aprobate pentru anul 2025, care au generat o presiune suplimentară asupra bugetului public.
Potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre, cheltuielile de personal pentru anul viitor sunt estimate la 29,8 miliarde de lei, în creștere cu 8,29% față de 2024. Această majorare substanțială reflectă noile măsuri de politică salarială, inclusiv ajustarea valorilor de referință pentru salariile angajaților din sectorul public. De exemplu, pentru angajații din clasele inferioare de salarizare, valoarea de referință crește de la 2 100 la 2 200 de lei, iar pentru anumite categorii de personal didactic, medical sau din administrația publică, aceasta ajunge la 2 500 de lei. Totodată, personalul din domenii precum justiția și procuratura va beneficia de valori de referință majorate până la 2 850 de lei.
Implementarea acestui moratoriu are drept scop nu doar menținerea disciplinei financiare, ci și redirecționarea economiilor generate de posturile neocupate către susținerea creșterilor salariale pentru personalul existent. Totodată, se urmărește evitarea acumulării unor datorii salariale care ar putea compromite stabilitatea financiară a instituțiilor bugetare.