Sistemul medical din RM se confruntă cu o dublă provocare: pe de o parte, instituțiile spitalicești resimt lipsa sprijinului bugetar, iar pe de altă parte, politicile medicale sunt pe deplin cunoscute, și nici acceptate de populație. Opinia aparține directorului CBS-Axa, după finalizarea unei cercetări privind percepția asupra serviciilor medicale, informează Politik.md.
Ca urmare a cercetării sociologice s-a mai constatat că unul din trei moldoveni nu are poliță de asigurare medicală obligatorie.
„Doar 36,6 procente dintre cei chestionați consideră că serviciile medicale sunt satisfăcătoare, în timp ce 26 la sută dintre respondenți le consideră ieftine și accesibile. Când au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14,8 procente din persoanele chestionate au precizat că nu se adresează la instituțiile medicale, iar 8,7 procente se tratează singuri. Cele mai frecvente afecțiuni cu care s-au confruntat în ultimele 12 luni, sunt cele ale sistemului respirator și ale sistemului cardiovascular. Despre posibilitatea de a-și gestiona electronic datele medicale, cunosc doar 11,3 procente, cei mai mulți având vârsta cuprinsă între 18-29 ani, cu studii superioare și mediul de reședință urban”, susține Ion Jigău, Directorul CBS-Axa.
Sociologii au și o explicație pentru faptul că achitarea poliței medicale nu este o prioritate pentru cetățenii Republicii Moldova.
„Cetățenii nu au încredere în modul de gestionare a banilor în sistemul public de îngrijire medicală, aceasta referindu-se atât la serviciile medicale, cât și la fondul de pensii. Percepția creează predispoziția cetățeanului de a se eschiva de la contractarea acestor servicii prin achiziționarea poliței medicale”, a menționat sociologul Vasile Cantarji.
Rezultatele studiului au fost prezentate marți, 22 decembrie. Cercetarea făcută de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Fundația Hanns Seidel, pe evaluarea percepției asupra serviciilor medicale, a fost elaborată în perioada 3-10 decembrie, în cadrul unui sondaj de tip-omnibuz, pe un eșantion de 1123 persoane, în 12 unități administrativ-teritoriale, cu excepția regiunii transnistrene.