Compoziţia mineralogică şi structura solului de pe Marte seamănă izbitor de mult cu solurile bazaltice, tipice pentru regiunile cu vulcani de pe Pământ, au anunţat marţi experţi NASA, în urma analizei probelor de sol marţian colectat de robotul Curiosity, indicând că o astfel de compoziţie este caracteristică între altele solului din Hawaii, transmite Tribune.com.
“Până acum mineralogia de pe Marte ţinea de domeniul presupunerilor şi speculaţiilor”, spune savantul David Vaniman, de la Planetary Science Institute in Tucson /Arizona/.
“Analiza probelor de sol marţian este interesantă nu doar din punct de vedere academic. Solul oricărei planete relevă procesele istorice, care au influenţat evoluţia sa. Acesta este elementul principal de informaţii cu privire la caracteristicile climatice actuale şi din trecut ale planetei”, a explicat el.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au utilizat metoda de analiză structurală difracţia de radiaţii X, care permite determinarea structurii atomice a materiei. Această metodă este folosită în premieră pe probe de sol colectate în afara Pământului, conform publicaţiei menţionate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE