Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit într-un spital din Milano la vârsta de 86 de ani,  a confirmat biroul său de presă.

În aprilie, a fost diagnosticat cu leucemie , potrivit Corriere della Sera, un important ziar italian.

Controversatul magnat al mass-media a servit trei perioade ca prim-ministru al Italiei, cel mai recent între 2008 și 2011, înainte de a fi interzis din politică timp de șase ani în urma unei condamnări pentru fraudă fiscală. În 2019, Berlusconi a obținut un loc în Parlamentul European, iar la alegerile generale din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Frații Italiei, al Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost ales senator. A revenit în prima linie politică în 2022, când a câștigat un loc în Senatul Italiei, reprezentând municipalitatea din nordul Monza.

Berlusconi poate fi numit nașul populismului modern , după ce și-a lansat partidul Forza Italia în 1994. Și-a început cariera ca cântăreț de vase de croazieră înainte de a face avere în imobiliare și de a începe un imperiu media care a crescut în conglomeratul Mediaset, o companie globală. În 1980, a lansat Canale 5, prima rețea națională de televiziune comercială din Italia.  A urmat Italia 1 în 1982, iar Rete 4 în 1984.

Berlusconi a deținut, de asemenea, clubul de fotbal AC Milan de mai bine de 30 de ani, valorificând puterea jocului frumos cu sloganul său Forza Italia, care fusese un cântec al fanilor de fotbal italieni.

Şefa Guvernului italian Giorgia Meloni salută memoria aliatului său Silvio Berlusconi, care a murit luni la vârsta de 86 de ani, pe care-l consideră ”unul dintre cei mai influenţi oameni din istoria Italiei”, notează News.ro.

”Silvio Berlusconi era, înainte de toate, un luptător. Era un om căruia nu-i era frică să-şi apere convingerile, iar curajul şi hotărârea sa l-au făcut unul dintre cei mai influenţi oameni din istoria Italiei”, declară Meloni într-un mesaj video difuzat de Cabinet.

Clubul de Fotbal AC Monza, pe care Silvio Berlusconi îl deţinea din 2018, şi Adriano Galiani, vechea mână dreaptă a acestuia, au salutat memoria lui ”Il Cavaliere”.

”Adriano Galliani şi întregul AC Monza plâng dispariţia lui Silvio Berlusconi”, a anunţat clubul lombard într-un mesaj postat pe site.

”Este un gol care nu va putea fi nicodată umplut. Pentru întotdeauna cu noi. Îţi mulţumim pentru tot, preşedinte”, a adăugat el.

După ce a vândul AC Milano, clubul pe care l-a condus timp de peste 30 de ani (1986-2017), Silvio Berlusconi s-a lansat în 2018 întt-o nouă aventură sportivă, preluând Monza, a cărei gestionare, la fel ca a Milano, i-a încredinţat-o lui Adriano Galliani.

Clubul, al cărui stadion se află la zece minute de vila lui Berlusconi, la Ancona, a urcat în ierarhie din divizia a treia în Seria A, vara trecută.

Multe alte cluburi i-au adus un omagiu fostului patron al AC Milan, inclusiv campioana Italiei, Napoli, care i-a transmis condoleanţe preşedintelui clubului Aurelio De Laurentiis şi întregului club.

Vicepremierul italian Matteo Salvini şi-a anulat programul până la noi ordine.

El se afla la Lesa, în Novara, unde a cerut un moment de reculegere pentru Silvio Berlusconi, la aflarea veştii.

Salvini l-a salutat pe Berlusconi drept ”un mare om şi un mare italian”.

”Mulţi l-au iubit, mulţi l-au detestat”, a scris pe Twitter senatorul italian Matteo Renzi.

”În aceste ore, port cu mine amintirea întâlnirilor noastre, numeroaselor stafuri, acorduri, confruntări”, a adăugat el.

Ministrul italian al Apărării Guido Crosetto evocă ”o mare, o uriaşă durere”.

”O eră se încheie, o eră se termină”, a scris el pe Twitter.

Fostul patron al lui AC Milan, Berlusconi care în ultimii ani a condus clubul AC Monza, lasă în urmă o avere de 6,4 miliarde de euro, iar cea mai mare parte va fi împărțită de cei cinci copii ai săi, Marina, Barbara, Eleonora, Pier Silvio și Luigi.

.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE