Acum patru ani, în iunie 2019 premierul de atunci Maia Sandu efectua o vizită inopinată la CSM în care solicita să înceapă „adevărata curățare a sistemului judecătoresc”. Sandu spunea atunci că judecătorii care au luat decizii ilegale trebuie să plece, iar cei care sunt onești – să fie promovați în funcție.

„Nu putem să tolerăm în continuare atitudinea neserioasă, nerespectuoasă față de lege și față de cetățeni, atunci când toată țara strigă justiție, iar CSM se face că plouă”, spunea Maia Sandu în 2019

De această dată Președintele Maia Sandu, a fost invitată la o discuție cu membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Mesajul a fost același ca și în 2019.Șeful statului a subliniat că sistemul trebuie curățat cât mai curând de judecătorii corupți care compromit imaginea întregului sistem și pun în pericol existența R. Moldova ca țară.

Maia Sandu a menționat, de asemenea, că este nevoie de rezultate concrete, în special de condamnări în cazurile de corupție mare pentru a opri corupția și a restabili sentimentul de dreptate în societate.

Președintele a transmis că o justiție puternică și independentă este vitală pentru dezvoltarea economică a țării și asigurarea bunăstării cetățenilor.

„Foarte important, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde în mare măsură de succesul reformei justiției și de capacitatea noastră de a construi o justiție care să funcționeze la standarde europene. Consiliului Superior al Magistraturii îi revine un rol important în acest proces”, a menționat Maia Sandu.

Membrii CSM au abordat mai multe subiecte care țin de funcționarea instituției, de conlucrarea cu alte instituții ale statului, dar și probleme ale sistemului judecătoresc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE