În 2009, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a acordat dreptul de a activa în acest sector la încă 202 de agenţi economici. Dintre acestea, 166 sau 82% au fost autorizaţi să furnizeze reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice şi 36 - servicii în domeniul tehnologiei informaţiei.
Majoritatea absolută a companiilor (141) s-au notificat pentru furnizarea serviciilor publice de comunicaţii electronice. Pe primele trei locuri în topul preferinţelor acestor companii s-au clasat serviciile de acces la Internet, transmisiuni de date şi serviciile de programe audiovizuale. Restul companiilor au ales furnizarea serviciilor de telefonie şi de linii închiriate.
Cele 166 de companii au primit dreptul de activa pe piaţă în condiţiile noului regim de autorizare generală. Printre acestea, 75 – sunt „jucători” noi intraţi pe piaţa de comunicaţii electronice şi 91 – „jucători” vechi care au fost autorizaţi, la cerere, de către Agenţie în legătură cu expirarea termenului de valabilitate a licenţelor primite anterior sau cu renunţarea benevolă la licenţele deţinute în favoarea noului regim de autorizare generală.
În aceeaşi perioadă, la solicitarea a 36 de agenţi economici, Agenţia a eliberat licenţe pentru activitatea în domeniul tehnologiei informaţiei.
La 1 ianuarie 2010, de dreptul de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice şi tehnologiei informaţiei beneficiau 214 companii autorizate pentru furnizarea reţelelor şi/sau serviciilor de comunicaţii electronice şi 50 titulari de licenţe pentru prestarea serviciilor în domeniul tehnologiei informaţiei.
Procedura de autorizare generală se aplică din septembrie 2008 şi se rezumă la eliberarea de către ANRCETI a unei declaraţii informative ce confirmă depunerea notificării de către solicitant şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE