După ce a declarat că Alexandr Stoianoglo va intra în istorie cu afirmația „Privet Slava”, șeful Legislativului, Igor Grosu este încrezut că fostul procuror general nu va reveni la șefia instituției. El a reiterat recenta declarație a Președintelui Sandu care a dat de înțeles că Stoianogolo nu revine

 „Alexandr Stoianoglo nu are cum să revină în funcția de procuror general al Republicii Moldova. Cazul Stoianoglo este unul consumat. Eu nu văd cum Alexandr Stoianoglo ar putea să revină în funcție, în pofida încercărilor pe care le face. Este un caz consumat. Un nou CSP urmează să anunțe concursul, iar cei care își vor înainta candidatura vor trebui să treacă prin procesul de evaluare. Eu sunt sigur că țara are nevoie de un alt model de procuror general. În această funcție este nevoie de o altă persoană”, a declarat Grosu la Vocea Basarabiei

Întrebat când R. Moldova va avea un nou procuror general, Igor Grosu a spus că „în fruntea Procuraturii Generale trebuie să fie o persoană care într-adevăr este dedicată. Totul este etapizat. Mai întâi trebuie să rezolvăm angajamentul cu CSP, astfel încât noul CSP să poată merge mai departe. Cu toată rezistența care există noi să îndeplinim și aceste obiective și vom avea și un procuror general nou”.

Amintim că pe cazul Stoianoglo există deja o hotărâre a CtEDO și o hotărâre a Curții Constituționale.

Alexandr Stoianoglo, a obținut câștig de cauză la CtEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Alexandr Stoianoglo, a precizat că pe masa judecătorilor CEDO se mai regăsește o plângere pe cazul său. Potrivit lui cea de-a doua plângere vizează arestarea sa abuzivă, în baza unor dosare penale fabricate, din motive politice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE