Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, deși se află într-o funcție publică de stat, mai este și director al unei firme private de audit, care are în competența sa și servicii de relaționare cu organul Fiscal de Stat, anunță Politik.md.
Este vorba despre firma „Ecofin-Audit-Service” SRL, care oferă clienților săi servicii de audit, dar și unele avantaje. „Noi ne asumăm TOATE interacţiunile cu organele financiare şi fiscale,cu organele de statistică, ale CNAS, CNAM. Noi garantăm întocmirea şi prezentarea la timp a dărilor de seamă. Dumneavoastră sunteţi protejaţi de situaţii de stres la serviciu (contabilul s-a îmbolnăvit ori s-a concediat etc.). Dumneavoastră beneficiaţi de servicii suplimentare de audit cu reduceri considerabile”, se menționează pe pagina electronică a companiei.
În acest sens, un grup de deputați din Parlament au anunțat că îi vor cere demisia lui Ion Prisăcaru din funcția de șef al Inspectoratului Fiscal de Stat. Este vorba despre grupul deputaților neafiliați, în frunte cu Iurie Leancă. Acesta susține că a aflat recent despre acest fapt, deși de mai mulți ani a fost coleg de partid cu Ion Prisăcaru. Potrivit lui Leancă, Prisăcaru ar fi și proprietarul acestei firme, iar în anul trecut ar fi obținut dividende de mai bine de 1 milion de lei.
„Apare întrebarea firească, despre ce fel de slujire a interesului public, cu imparțialitate și obiectivitate din partea conducătorului FISC putem vorbi, în condițiile în care acesta este proprietarul unei companii, care diminuează veniturile în bugetul de stat, dacă relaționează între plătitorii de impozite și organele fiscale, pe care tot el le reprezintă.
Nu ne rămâne decât să cerem demisia conducătorului IFS, în același timp cerem Comisiei Naționale de Inegritate să examineze această situație prin prisma unui eventual conflict de interese. Totodată cerem Centrului Național Anticorupție să examineze eventuala situație de depășire a atribuțiilor, neglijenței și abuzului de serviciu din partea FISC-ului, soldată cu posibila prejudiciere a bugetului de stat din cauza diminuării veniturilor în buget”, a declarat Iurie Leancă, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, Iurie Leancă susține că el și grupul de deputați neafiliați vor înregistra o inițiativă legislativă, prin care FISC-ul să fie inclus în lista instituțiilor de control de stat, care au un regulament strict, astfel ca orice control al inspectorilor fiscali să fie planificat, anunțat pe o platformă de comunicare și să existe cât mai puține verificări inopinate, care duc la sufocarea agenților economici și retragerea investitorilor străini de pe piața autohtonă. Chiar și în cazul unor controale inopinate, grupul deputaților neafiliați susțin că acestea trebuie să aibă loc în baza unor mandate speciale, astfel încât să fie prevenit abuzul din partea inspectorilor de rând. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE