În cadrul audierilor, Valentin Crudu a mai menționat că grupurile de lucru implicate în inspectarea situației instituțiilor preșcolare și școlare din raioanele țării lucrează intens la soluționarea problemelor identificate pe parcursul anilor în grădinițele și instituțiile școlare.
„Ne interesează în mod special asigurarea condițiilor igieno-sanitare și cu materiale didactice a instituțiilor de învățământ, asigurarea alimentației și desigur pregătirea parcurilor de autobuze pentru transportarea celor circa 20 de mii de copii, care se preconizează începând cu 1 septembrie să meargă către școlile de circumscripție. Din 5,5 miliarde de lei, atât cât este bugetul destinat instituțiilor școlare și 1,75 miliarde de lei cât este destinat învățământului preșcolare, pentru reparații capitale și reparații curente, în anul acesta, autoritățile publice locale au identificat 330 de milioane de lei. Aceste sume de bani sunt repartizate reieșind din prioritățile pe care le-a stabilit fiecare autoritatea publică locală separat”, a afirmat Valentin Crudu.
Deputatul Partidului Democrat Liberal din Moldova, Maria Ciobanu, i-a adresat raportorului un set de întrebări. „Ministerul Educației nu a venit cu un plan de acțiuni, cum să deschidă, de exemplu, creșe. Pentru că sunt foarte mulți părinți care vor să iasă la serviciu, deoarece nu au din ce trăi. Câte creșe s-au deschis pe parcursul elaborării acestui raport?”, a întrebat Maria Ciobanu.
„Educația preșcolară se realizează astăzi în familie până la vârsta de trei ani. Ministerul Educației are pe rol un proiect de modificare a Codului Educației, prin care vârsta de frecventare a instituțiilor preșcolare se va coborî de la trei la doi ani. 44 la sută dintre copii cu vârsta de doi spre trei ani frecventează în prezent instituțiile de educației timpurie. Pentru aceasta statul alocă sume de bani. În prezent avem 203 localități în care sunt circa 1400 de copii care nu au posibilitatea să frecventeze o instituție de educației timpurie. Dintre acești, circa 40 la sută frecventează instituțiile de educație timpurie din vecinătate”, a specificat Valentin Crudu.
În anul curent, 907 instituții de învățământ secundar general din totalul de 1 253 vor fi supuse reparației capitale. Totodată, prin Programul de asistență tehnică și financiară acordată Republicii Moldova de Guvernul României au fost renovate 845 de grădiniţe.