Astronomii americani au identificat ceea ce ar putea fi considerată drept cea mai mare gaură neagră descoperită vreodată. Aceasta se află la aproximativ 250 de milioane de ani lumină de Terra, informează National Geographic.
Gaura masiva are o masă echivalentă cu 17 miliarde de sori şi se află în galaxia NGC 1277, constelaţia Perseu, adică 14% din masa galaxiei, faţă de 0,1% cât reprezintă o gaură neagră normală.
"Am descoperit o galaxie foarte ciudată. Este aproape în întregime o gaură neagră. Ar putea să fie primul indiciu dintr-o nouă clasă de sisteme galaxie-gaură neagră", este de părere cercetătorul Karl Gebhardt de la Universitatea din Texas.
Impresionanta gaură neagră este de aproximativ 11 ori mai amplă decât orbita planetei Neptun în jurul soarelui şi de o mie de ori mai mare decât cea din galaxia Milky Way, producând de o sută de ori mai multă energie decât galaxia noastră.
Astronomii au avut nevoie de un an întreg pentru a verifica de mai multe ori datele ce au alcătuit studiul ştiinţific.
Descoperirea ar putea să rezolve câteva mistere cosmice majore referitoare la modul în care masa unei galaxii are legătură cu cea a găurii negre centrale şi de de ce există un număr relativ mic de găuri negre în univers.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE