Preşedintele rus, Dmitrii Medvedev, care conduce o numeroasă delegaţie comercială, a vizitat Nigeria, cel mai mare exportator african de petrol.
Rusia şi Nigeria au semnat un acord privind energia nucleară şi unul de cooperare în vederea explorării gazelor naturale, miercuri, 24 iunie.
Nigeria are a şaptea rezervă mondială confirmată de gaze naturale, însă nu a putut să-și dezvolte la maxim sectorul industrial de profil. Astfel, o cooperare energetică cu Rusia ar aduce statul european pe primul loc între partenerii străini ai ţării africane.
Colaborarea viitoare dintre Gazprom şi compania de stat Nigeriană ”National Petroleum Corp” a suscitat deja speculaţii privind o încercare a Moscovei de a-şi întări poziţia de forţă de pe piaţa europeană a gazului.
În următoarele două zile delegația rusă se va afla și în Namibia, bogată în resurse de uraniu, şi în Angola, care deţine preşedinţia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Şeful statului rus în vizita sa de marţi, 23 iunie, în Egipt a semnat un pact de cooperare strategică pe zece ani cu preşedintele Hosni Mubarak.
Delegația rusă condusă de Dmitrii Medvedev se află într-un turneu diplomatic în patru ţări africane bogate în resurse sau puternice din punct de vedere politic.
Scopul acestei vizite este de a recupera terenul pierdut în lupta pentru resursele “continentului negru”, în condiţiile în care Moscova este preocupată de influenţa competitorilor chinezi şi occidentali în această zonă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE