Parlamentul Rusiei a aprobat miercuri suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi oprirea contribuţiilor acesteia, făcând referire la imposibilitatea „un dialog constructiv” în cadrul acestui organism, transmite Agerpres. Rusia a invocat inclusiv decizia României de a nu permite participarea delegaților ruși la un eveniment OSCE de săptămâna trecută.

„Ultima picătură care a umplut paharul acestui impas a fost refuzul României de a acorda vize membrilor delegaţiei ruse pentru participarea acestora la sesiunea anuală din 2024 de la Bucureşti. Această decizie a demonstrat că tendinţa spre confruntare şi atmosfera de intoleranţă au prevalat asupra bunului simţ, spiritului şi valorilor acestei organizaţii”, au scris parlamentarii ruși în declaraţia votată miercuri.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu a permis participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România între 29 iunie şi 3 iulie.

„Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Reamintim că, în realitate, Rusia e cea care a blocat practic în ultimii doi ani activitatea OCSE, o instituție-cheie privind chestiunile de securitate din Europa și unul dintre puținele formate diplomatice în care Moscova mai participa alături de statele occidentale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE