Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost convocat miercuri la Ministerul rus de Externe unde i s-a înmânat o notă privind declararea persona non grata a unui membru al Ambasadei României. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti apreciază drept neîntemeiată decizia părţii ruse de a declara un diplomat român persona non grata.

"Această măsură este un răspuns la decizia anterioară nemotivată a părţii române de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti", explică MAE rus pe site-ul său, potrivit Agerpres.

"Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova. Această decizie a părţii ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autorităţile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti", precizează MAE, într-un comunicat.

Reprezentanţii ministerului român reamintesc că "decizia autorităţilor române a avut în vedere desfăşurarea de către diplomatul rus respectiv de activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice".

"Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti", a precizat MAE la momentul respectiv.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE