Rusia nu are nimic de ascuns în cazul anchetei privind accidentul aerian de la Smolensk, a declarat preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul rus, Konstantin Kosaciov, într-o întâlnire, joi, 27 mai, cu parlamentari polonezi la Varşovia, relatează Radio Polonia în pagina electronică.
“Fără îndoială, ar trebui publicate toate informaţiile pentru a fi siguri că nu există insinuări că Rusia, din nou, a conspirat ceva sau ascunde ceva”, a spus el, la postul de televiziune rus Vesti TV. “Rusia nu are nimic de ascuns”, a adăugat el.
Chiar dacă prim-ministrul Donald Tusk a afirmat de mai multe ori că Rusia cooperează în totalitate în cadrul anchetei, critici din Polonia suspectează autorităţile din această ţară că ascund cauza reală a catastrofei aeriene care a provocat moartea a 96 de persoane, printre care şi a preşedintelui Lech Kaczinsky. Rafal Rogalski, un avocat care reprezintă unele dintre familiile victimelor, a declarat joi, pentru cotidianul Nasz Dziennik, că raportul iniţial al anchetatorilor ruşi emis săptămâna trecută “nu prezintă încredere” şi că eroarea de pilotaj trebuie exclusă.
Kosaciov, care va lua parte joi la prima reuniune comună a Comisiilor de Afaceri Externe poloneză şi rusă, a declarat că anchetatorii ruşi au încheiat analiza cutiilor negre ale avionului TU-154, iar copii ale conţinuturilor au fost transmise anchetatorilor polonezi. El a precizat că investigaţiile întreprinse la Moscova au fost supravegheate de anchetatori din Polonia.
Potrivit postului public polonez de televiziune TVP, o sursă apropiată de investigaţie a afirmat că o antenă de transmisie, care are rolul de a transmite informaţii privind înălţimea şi distanţa de pistă, ar fi putut fi defectă în dimineaţa zilei de 10 aprilie, când s-a produs accidentul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE