Conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat de nimeni altcineva decât de părţile implicate, iar partenerii externi pot doar să le ajute să ajungă la un compromis, a afirmat, joi, 27 mai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, subliniind că Rusia se pronunţă pentru reluarea negocierilor în format "5+2" /Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi SUA şi Uniunea Europeană ca observatori/.
Lavrov a subliniat, într-o conferinţă comună cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, necesitatea unei relaţii de încredere între părţi. "Nu trebuie pierdut aspectul pozitiv câştigat deja de către părţile implicate în conflict. Contăm că, prin eforturi comune, vom reuşi să deblocăm procesul de negociere, să găsim un compromis şi să ajungem la o soluţie atotcuprinzătoare şi viabilă", a spus Lavrov, citat de Agerpres.
De asemenea, el a militat pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova. "Găsirea posibilelor compromise, aceasta este esenţa problemei", a spus Lavrov, subliniind că soluţia poate fi identificată doar de Chişinău şi Tiraspol.
"Cele două părţi trebuie să convină, să se înţeleagă singure ce convine populaţiei din Transnistria şi celeilalte părţi din Republica Moldova, ce va garanta statutul Transnistriei în cadrul statului suveran Moldova, aşa că părţile vor fi nevoite să se înţeleagă singure", a ţinut să precizeze Lavrov.
În privinţa rolului partenerilor externi, în opinia şefului diplomaţiei ruse, acestea trebuie să sprijine părţile să ajungă la un compromis. "Acesta este principiul după care se conduce Rusia, în calitate de stat garant", a concluzionat Serghei Lavrov.
Iurie Leancă a punctat că, în aplanarea conflictului transnistrean, există două obligaţii specifice, care ţin de circulaţia mărfurilor şi a persoanelor. "Aceste aspecte pot fi soluţionate rapid, cu voinţa Tiraspolului şi a Chişinăului", a afirmat Leancă.
"Noi, din partea noastră, facem tot posibilul să rezolvăm aceste probleme prin consolidarea încrederii şi o colaborare mai strânsă, prin grupurile de lucru existente", a dat asigurări Iurie Leancă.
O altă obligaţie pe care o au părţile este "să identifice şi să creeze premisele interne şi externe pentru a începe negocierile la scară largă în privinţa statutului Transnistriei în cadrul Republicii Moldova", a adăugat Leancă. "Acest lucru ne-ar permite să rezolvăm definitiv acest conflict", a punctat ministrul de Externe de la Chişinău.
"Pornim de la necesitatea consultărilor pentru a găsi o decizie convenabilă ambelor părţi, care ne-ar conduce, apropia de următoarea etapă", a mai spus Leancă, subliniind nevoia unui compromis reciproc avantajos, astfel încât părţile să aibă aceeaşi abordare cu privire la următorii paşi ce vor trebui întreprinşi. "Vom aborda anume această cale", a insistat Iurie Leancă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE