România și Ucraina au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic printr-o declarație politică semnată marți, la Palatul Cotroceni, de președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zekenski, cu ocazia primei vizite la București a liderului ucrainean, notează caleaeuropeană.ro
„Președinții României și Ucrainei au avut convorbiri, în urma cărora au subliniat că împărtășesc viziunea relațiilor dintre România și Ucraina ca un Parteneriat Strategic bazat pe principiile bunei vecinătăți, pe valori democratice comune și pe respectarea dreptului internațional”, se arată în declarația adoptată după convorbirile. bilaterale și semnată înainte de conferința de presă.
„ Am decis să construim un Parteneriat Strategic între Ucraina și România și am cerut echipelor noastre să înceapă să lucreze în acest sens, fără să întârziere ”, menționează Iohannis și Zelenski în textul semnat, aceasta fiind a doua declarație politică semnată de cei doi lideri în mai puțin de jumătate de an, după ce, la 1 iunie 2023, la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, președinții celor două țări au adoptat o declarație comună bilaterală cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.
Vorbind apoi într-onță comună de presă alături de Zelenski, Klaus Iohannis a precizat că România și Ucrainei vorbesc în căutarea unei relații bilaterale și valorilor comune, cu o viziune pe lung și axă pe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri și alții. întregii regiuni.
„Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. (…) De aceea, am decis astăzi, împreună, să înceapă procesul concret pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de parteneriat strategic”, a afirmat șeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferința de presă cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. .
„Parteneriatul dintre România și Ucraina este un factor de stabilitate în Europa și dincolo de aceasta ”, a spus și liderul ucrainean, după ce a precizat că a convenit cu liderul român un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina și a subliniat că ambii lideri au dat indicații echipelor pentru a pregăti fundamentul acestui act.
Agenda bilaterală româno-ucraineană are câteva probleme spinoase, cum ar fi protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale sau problema canalului Bâstroe, iar experții de la București spun că odată cu inițierea Parteneriatului Startegic s-ar diminua din deficitul de încredere între cele două state.